Skip to content
Puterea Știrilor Video

Trei efecte pe care Putin nu le-a anticipat în războiul din Ucraina. Cum arată, de fapt, „victoria” președintelui rus

english.almayadeen.net/

Faptul că Finlanda și Suedia, două țări neutre, au decis să adere la NATO după decenii de neutralitate, reprezintă unul dintre efectele pe care președintele Rusiei și cei care au decis această invazie criminală nu le-au luat deloc în considerare, este de părere europarlamentarul PNL Cristian Bușoi, președintele Comisiei pentru Industrie, Cercetare și Energie (ITRE) din Parlamentul European.

Invitat la Puterea Știrilor, europarlamentarul liberal a detaliat „3 surprize majore, 3 efecte nedorite, dar bune pentru NATO și țările Uniunii Europene” după invazia rusă în Ucraina.

„Cred că este unul dintre efectele pe care președintele Rusiei și cei care au decis această invazie criminală nu le-au luat deloc în considerare. Cred că sunt 3 surprize majore, 3 efecte nedorite, dar bune pentru NATO și țările Uniunii Europene – cât putem vorbim de lucruri bune în această tragedie imensă.

În primul rând, nu a fost luată în considerare rezistența, eroismul poporului ucrainean care, prin acest eroism, de fapt, ne apără pe toți ceilalți din această regiune și arată întregii lumi că este o națiune mândră, care vrea să își păstreze libertatea și nu poate fi îngenuncheată chiar de o țară mai mare și, aparent, mai puternică din punct de vedere militar. Spun aparent pentru că deocamdată lucrurile nu par a sta în acest fel.

A doua consecință la care nu se gândea președintele Rusiei a fost solidaritatea totală a țărilor Uniunii Europene, cu mici excepții (…).

A treia chestiune pe care nu cred că o anticipa Vladimir Putin este aceea că două țări care până acum erau foarte atente să nu genereze tensiuni diplomatice, chiar politice, militare, au înțeles că singura garanție este aceea de a fi parte din familia NATO. Finlanda și Suedia au decis să se alăture NATO, în ciuda deceniilor de neutralitate pe care le-au petrecut. Astăzi pare o decizie puternică susținută de populație și de clasa politică din aceste două țări. Este un lucru foarte bun pentru UE și NATO”, a declarat europarlamentarul PNL, Cristian Bușoi, la Puterea Știrilor.

Cum arată „victoria” lui Putin în Ucraina

Finlanda trebuie să adere la NATO „fără întârziere”, au declarat joi președintele Sauli Niinisto și premierul Sanna Marin. O decizie similară va fi luată săptămâna viitoare și de Suedia. Concret: în Suedia, parlamentul va dezbate luni situația de Securitate, iar premierul Magdalena Andersson va convoca apoi o ședință specială a cabinetului în care va fi luată decizia oficială de a depune cererea de aderare. Dacă nu apare nimic neașteptat, cererea va fi trimisă în cursul săptămânii viitoare, scrie cotidianul Expressen.

Vorbim, astfel, de o schimbare majoră de politică a celor două țări, declanșată de invazia lui Putin în Ucraina. Suedia a evitat alianțele militare de mai bine de 200 de ani, în timp ce Finlanda a adoptat neutralitatea după al Doilea Război Mondial.

Totodată, amintim că Marea Britanie a semnat deja acorduri oficiale cu Finlanda și Suedia prin care le oferă garanții de securitate „în cazul în care oricare dintre țări suferă un dezastru sau un atac”, până la aderarea propriu-zisă la NATO, care ar mai putea dura câteva luni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *