Skip to content
Opinii & Analize

Trei greșeli făcute de Putin în Ucraina. De ce nu va câștiga războiul

Vladimir Putin a declanșat un război pe care nu îl poate câștiga în Ucraina. În primul rând, Putin a mizat pe un război fulger și pe o capitulare rapidă a ucrainenilor, însă s-a confruntat exact cu opusul – o rezistență acerbă din partea acestora. Drept urmare, Putin nu se află doar într-un război cu forțele militare convenționale ucrainene, ci cu întreaga populație ucraineană, respectiv cu peste 40 de milioane de locuitori care percep acum armata rusă, drept o armată de ocupație. Prin urmare, chiar și în eventualitatea în care forțele militare ruse ar reuși să cucerească marile orașe și să forțeze căderea guvernului ucrainean, șansele sunt ca Putin să se confrunte cu o insurgență sângeroasă.

În al doilea rând, calculele lui Putin au fost date peste cap și de către unitatea Statelor Unite și a aliaților săi. Războiul declanșat de Putin în Ucraina a generat un răspuns ferm din partea Occidentului care a impus sancțiuni economice draconice Rusiei. Putin miza pe o ruptură la nivelul NATO și al UE, sperând că Occidentul nu va furniza un răspuns comun și că dependența de gazul rusesc al unor state precum Germania va face dificilă formularea unui consens în ceea ce privește sancțiunile economice. S-a înșelat însă și în această privință.

În al treilea rând, Putin s-a înșelat și în ceea ce privește sprijinul populației ruse. Mizând pe o victorie rapidă, Putin nu a luat în calcul o potențială opoziție internă față de războiul împotriva Ucrainei. Sondajele Centrului Levada, unul dintre puținele centre independente din Rusia, arătau însă înaintea declanșării ostilităților că populația rusă nu sprijină acest război. Ca urmare, la scurt timp după începerea luptelor, au apărut și protestele anti-război în Rusia, dar și în alte părți ale lumii. Opinia publică internațională a fost revoltată de brutalitatea afișată de Putin și acoliții săi, iar arestările efectuate în Rusia nu par a descuraja protestele anti-război. Prin urmare, acesta nu este neapărat un război al Federației Ruse împotriva Ucrainei (în sensul în care poporul rus nu sprijină aproape deloc acest război), ci un război al lui Vladimir Putin și al acoliților săi, împotriva lumii libere. Putin s-a dezvăluit lumii așa cum este – un dictator brutal care crede că poate schimba granițele Europei ca în 1939. Dar Putin a calculat greșit și în acest moment se vede tot mai izolat. Pare a fi doar o chestiune de timp până când regimul său va intra în colaps, odată ce sancțiunile economice vor începe să își facă simțită prezența, iar războiul din Ucraina se va transforma într-o confruntare de uzură.

Aici există însă și un pericol. Frustrarea l-ar putea face pe Putin să recurgă la gesturi extreme, poate chiar iraționale. În timpul războiului din Cecenia, armata rusă a distrus practic complet orașul Groznîi. Totodată, Putin este un dictator care conduce o țară înarmată nuclear. Încolțit din toate direcțiile, el ar putea deveni rapid irațional și ar putea apela la măsuri iraționale pentru a se salva. Un prim pas pare că a fost făcut, Putin anunțând că pune forțele nucleare în alertă. Aceasta este o amenințare care trebuie să fie luată în serios, iar Occidentul ar trebui să îi ofere o ieșire lui Putin pentru a evita o eventuală decizie irațională din partea acestuia. Desigur, calea de ieșire trebuie să includă condițiile cerute de Occident și nu un șantaj al lui Vladimir Putin. Războiul declanșat de Putin în Ucraina nu îi poate aduce însă nici un beneficiu, pentru că acesta nu poate fi câștigat. Cu cât Occidentul va reuși să ajungă la un consens mai rapid, cu atât mai mult se va evita vărsarea de sânge și potențialele rezultate dezastruoase.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *