Skip to content
Opinii & Analize

Trei întrebări pentru Traian Băsescu. Şi una pentru Victor Ponta

Deconspirarea lui Traian Băsescu a avut, în primă fază, efectul stupefacţiei. Nu avem prea multe certitudini, dar avem întrebări. Nu doar despre premier, dar şi despre preşedinte. Preşedintele ar trebui să răspundă la trei întrebări:

1. Preşedintele a declarat că s-a interesat mereu la SIE sau SRI despre calitatea de ofiţeri acoperiţi a miniştrilor. Ori, în perioada 2008-2009, Victor Ponta a ocupat funcţia de Ministru pentru Relaţia cu Parlamentul. Aşadar, când a început preşedintele să se informeze despre eventuala legătură a membrilor Guvernului cu serviciile? Înainte sau după 2009? Dacă ştia în 2009, de ce a aşteptat până în campania electorală din 2014 să divulge informaţia?

2. În ce condiţii şi în faţa cui (cărei instanţe?) ar fi dispus să prezinte dovezile în sprijinul afirmaţiei făcute?

3. Preşedintele a insistat foarte mult în urmă cu câteva zile cu o anumită aluzie. Deşi Victor Ponta era până acum ironizat de Traian Băsescu pentru doctoratul suspect de plagiat, de data aceasta a făcut de mai multe ori referire la alt episod din CV-ul premierului: “masteratul de la Catania”. Nu întâmplător, Traian Băsescu spune că s-a sesizat în urma declaraţiilor lui Valer Marian. Ori, senatorul de Satu Mare i-a adresat premierului următoarea interpelare: “Dacă este adevărat că, în anul 1997, în timp ce eraţi procuror, aţi fost racolat în Serviciul de Informaţii Externe (SIE) de către generalul Cornel Biriş şi dacă aţi activat în unitatea deplin conspirată denumită “Umbre” sau H? Dacă aţi fost trimis la specializare antimafia în Italia cu misiunea de a o monitoriza pe Carla del Ponte, fost procuror antimafia, ulterior procuror şef al Tribunalului Penal pentru fosta Iugoslavie?”

Aşadar, o ultimă întrebare: Domnule Preşedinte, mai urmează ceva?

Iar, în legătură cu Victor Ponta, există următoarea curiozitate: Domnule Prim-Ministru, dacă aţi fi aflat despre Preşedintele Traian Băsescu că a fost ofiţer acoperit, i-aţi cere demisia?

4 comentarii la “Trei întrebări pentru Traian Băsescu. Şi una pentru Victor Ponta

  1. Atat Basescu cat si Ponta ar trebuii sa ajunga in puscarie, si nu numai din cauza acestui scandal.. ar trebuii sa mearga acolo pentru cat au furat in tara asta!

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *