Skip to content
Politică

Trei militari români, răniți în Irak și Afganistan, au devenit cetățeni de onoare ai Capitalei

Gest de apreciere pentru militarii care își risca viața în teatrele de luptă!

Vineri, în cadrul unei ceremonii găzduite de Primăria Capitalei, colonelul în retragere Dorin Petruț, plutonierul major în retragere Daniel Porumb și caporalul Eugen Valentin Pătru au primit titlul de cetățean de onoare al municipiului București, ca un gest simbolic de apreciere pentru munca și dedicarea de care au dat dovadă.

La ceremonie au participat: primarul general al Capitalei – Gabriela Firea, președintele Camerei Deputaților – Liviu Dragnea, ministrul Apărării Naționale – Mihai Fifor, și ministrul Apărării din Republica Moldova – Eugen Sturza.

 

Caporalul Eugen Valentin Pătru le-a urat la mulți ani tuturor românilor, în cadrul unui scurt discurt- relatează agerpres.ro.

„Vă mulțumesc că ați fost alături de noi pe tot parcursul pregătirilor pentru jocurile Invictus, pe care le-am dus la capăt, cu un rezultat foarte bun”, a spus el.

Caporalul Eugen Valentin Pătru, în timpul participării la o misiune de patrulare în provincia Zabul, Afganistan, pe 30 martie 2014, a fost rănit în urma unui atac sinucigaș cu un autovehicul capcană, încărcat cu exploziv. A fost diagnostic cu traumatism la nivelul ambelor gambe, cu desprinderea țesutului muscular, multiple leziuni produse de schije, timpan drept perforat — cicatrizat și cu tulburări de vedere post-traumatice. Militarul a fost încadrat în gradul II de invaliditate, dar a decis să continue cariera militară și a cerut să fie menținut în activitate în cadrul Ministerului Apărării Naționale.

Colonelul în retragere Dorin Petruț este eroul care, în timpul participării la acțiuni militare în Irak — NATO Training Mission, în data de 11 septembrie 2007, într-un atac indirect al insurgenților cu proiectile reactive nedirijate asupra Victoriy Base Complex Bagdad, a salvat viața colegului său, un colonel britanic, protejându-l cu propriul corp, cu prețul unor răni grave, fiind în pericol să-și piardă un picior. Dorin Petruț face parte din grupul Invictus, este legitimat la Clubul Sportiv al Armatei și a fost inițiatorul alcătuirii unei echipe de tir cu arcul. A obținut locul I și medalie de aur la Jocurile Paralimpice Invictus — Toronto 2017 la proba de tir cu arc compound, având și calitatea de strateg și armurier al echipei.

Daniel Porumb, în anul 2007, când se afla în misiune în Irak cu batalionul 495 Infanterie București, în timpul unei misiuni de patrulare a fost implicat într-un incident în urma căruia a fost rănit împreună cu alți trei militari. Diagnosticul pus ulterior a fost traumatism vertebro-medular cervical, luxație C5-C6, tetraplegie. Militarul a fost încadrat în gradul I de invaliditate și trecut în retragere în anul 2007.

1 comentariu la “Trei militari români, răniți în Irak și Afganistan, au devenit cetățeni de onoare ai Capitalei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *