Trei partide la guvernare, două ministere care dispar la rotativă. Mihai Ghigiu (TSD): „Cineva trebuie să piardă!”

Mihai Ghigiu
Mihai Ghigiu. Sursa foto:Inquam Photos / Alexandru Busca

Președintele Tineretului Social Democrat (TSD), Mihai Ghigiu, a declarat la „Puterea Știrilor” că „toate cele trei partide au fost de acord cu reducerea numărului de ministere și reducerea numărului de secretari de stat”. El a adăugat că unul dintre ministerele ce ar urma să fie comasate ar putea fi Ministerul Sportului. De asemenea, social-democratul și-a manifestat speranța că UDMR va rămâne la guvernare.

PS News: Înțelegem de la actualul premier Nicolae Ciucă că vor fi 18 ministere în noul guvern. Este o decizie care s-a luat la nivelul coaliției sau, tot așa, e o decizie a premierului?

Mihai Ghigiu: Este o decizie care s-a luat înainte de suspendarea negocierilor. Asta a fost. Toate cele trei partide au fost de acord cu reducerea numărului de ministere, reducerea numărului de secretari de stat, o analiză asupra agențiilor guvernamentale și alte măsuri care cumva să reducă, pe de o parte, povara dată de numărul mare de demnitari, pe de altă parte, să eficientizeze procesul administrativ.

PS News: Ce ministere ar urma să fie comasate?

Mihai Ghigiu: Au fost mai multe discuții, probabil că unul dintre ministere va fi Sportul. În continuare vom vedea care dintre celelalte ministere.

PS News: Deci UDMR pierde până la urmă un minister?

Mihai Ghigiu: Nu știu dacă neapărat pierde un minister. Posibil ca mai multe partide să piardă un minister. În momentul în care reduci numărul de ministere cineva trebuie să piardă, e clar.

PS News: Reprezentanții UDMR au susținut de multe ori că ies de la guvernare dacă se reduc ministerele. Până la urmă, rămâne UDMR la guvernare după rotativă?

Mihai Ghigiu: Eu pot să vă spun ce sper eu. Eu sper să rămână la guvernare. Nu știu dacă va rămâne sau nu. Nu vă pot da un răspuns. Chiar nu am un răspuns, dar eu sper ca UDMR-ul să rămână la guvernare, pentru că a oferit cumva o oarecare stabilitate între cele două partide mari din coaliție. Dar v-am zis, este strict o dorință personală și nu neapărat o certitudine sau o decizie la nivelul guvernului.

Rotativa guvernamentală. Klaus Iohannis vrea ca noul guvern să se instaleze până pe 30 mai

Președintele României, Klaus Iohannis, a vorbit miercuri despre rotativa guvernamentală care ar urma să aibă loc vineri, 26 mai. Potrivit șefului statului, „varianta optimală” ar fi ca noul guvern să se instaleze până pe 30 mai.

„Calendarul inițial al rotației poate fi respectat. Vineri ar începe procedura și în varianta optimală s-ar putea încheia pe 30 mai. Aceste chestiuni le-am spus celor din PNL, i-am rugat să trateze negocierile cu toată seriozitatea. Numai de instabilitate și certuri politice nu avem nevoie”, a declarat miercuri șeful statului.

Președintele a avut miercuri și o primă reacție la greva din educație, aflată în cea de a treia zi. „S-au găsit soluții pentru o parte din solicitările făcute de sindicate. acestea vor fi onorate, indiferent cum se vor desfășura negocierile”, a spus Iohannis. El a susținut și că speranța sa este ca greva din educație „să se termine amiabil”.

Autor

  • Robu Andreea-Mădălina

    Licențiată în Relații Internaționale și Studii Europene și absolventă a două programe de master: Relații Internaționale, Politică Externă și Managementul Crizelor; Diplomație Cultură și Relații Internaționale. Pasionată de domeniul politic și diplomatic, fiind dornică să contribuie la o presă de calitate.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: