Trei persoane au fost arestate preventiv pentru 30 de zile, în cazul azilului din Mureș

Sursă foto: Digi24.ro
Sursă foto: Digi24.ro

Trei persoane au fost arestate preventiv pentru 30 de zile, în cazul azilului din judeţul Mureş unde beneficiarii stăteau în condiţii impropii, iar decizia instanţei nu este definitivă.

Tribunalul Mureş a admis propunerea de arestare formulată de procurorii DIICOT în cazul celor trei persoane. Este vorba de fondatorul azilului, de administratorul centrului respectiv şi fiul acestuia.Decizia instanţei nu este definitivă şi poate fi contestată în termen de 48 de ore.

Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Mureş a anunţat sâmbătă, printr-un comunicat de presă, că poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Târgu Mureş, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Târgu Mureş, au cercetat mai multe persoane bănuite de constituirea unui grup infracţional organizat şi trafic de persoane.„Din cercetări a reieşit că, în anul 2020, bănuiţii ar fi constituit un grup infracţional, în scopul săvârşirii infracţiunii de trafic de persoane, urmărind astfel obţinerea unor foloase patrimoniale de pe urma exploatării unor victime, persoane vârstnice ori cu dizabilităţi, prin încasarea, sub paravanul unei asociaţii, a sumelor de bani provenite de la DGASPC ori de la aparţinători.  Banii destinaţi îngrijirii persoanelor vătămate ar fi fost folosiţi cu preponderenţă în beneficiul membrilor grupării”, precizează comunicatul.

IPJ Mureş a menţionat că persoanele vârstnice ori cu dizabilităţi, internate în locaţiile gestionate de asociaţie, “ar fi fost supuse unor tratamente inumane şi degradante, prin exercitarea unor acte de  agresiune  fizică şi psihică,  privare de libertate,  neadministrarea tratamentului medical adecvat, lipsa îngrijirii şi asigurarea igienei”.

Astfel, autorităţile au găsit cinci persoane cu dizabilităţi, care se aflau în subsolul clădirii aparţinând asociaţiei, cazate în condiţii improprii, printre materiale de construcţii, cu saltele aşezate direct pe podea.

„În aceeaşi clădire, într-o încăpere de aproximativ trei metri pătraţi, au fost identificate alte două victime, în stare avansată de degradare fizică şi în imposibilitatea de a comunica. Până la acest moment, au fost identificate 56 de persoane, cazate în spaţiile asociaţiei, majoritatea aflate în evidenţa DGASPC Maramureş şi Covasna”, a mai precizat sursa citată.

Trei persoane au fost reţinute pentru 24 de ore, pentru comiterea infracţiunilor de constituirea unui grup infracţional organizat şi trafic de persoane, fiind prezentate Tribunalului Mureş, cu propunere de arestare preventivă.

Un azil cu 30 de persoane, între care şapte persoane în stare critică erau ţinute în condiţii improprii într-un subsol, a fost descoperit joi în judeţul Mureş.

În urma intervenţiei autorităţilor la centrul vizat, 13 persoane au fost transportate la spital pentru acordarea de îngrijiri medicale, iar 17 au fost relocate la centre rezidenţiale conforme din judeţul Mureş. Reprezentanţii Prefecturii Mureş au precizat că, vineri, din cele 13 persoane investigate medical în cursul nopţii, 8 sunt internate la Clinica de Psihiatrie nr. 1 şi trei pacienţi se află la Clinica de Psihiatrie 2, din cadrul Spitalului Judeţean Mureş, iar o persoană la Clinica Medicală 1, din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş. Una dintre persoanele transportate la UPU SMURD Târgu Mureş se afla încă sub observaţie medicală.

Persoanele identificate în centru care nu au avut nevoie de îngrijiri medicale au fost relocate la centre rezidenţiale autorizate din judeţul Mureş, astfel: 9 la Luduş, 4 la Sighişoara şi 3 la Ideciu de Jos. Un beneficiar a fost preluat de la Centrul din Bărdeşti, joi seară, de membri ai familiei.

Premierul Marcel Ciolacu anunţă, vineri, că a dispus eliberarea din funcţie a prefectului şi subprefectului de Mureş, întrucât aceştia trebuiau să urmărească controalele care au fost recent făcute la azile.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL