Skip to content
Politică

Trei primari din Arad, reţinuţi de DNA după ce au fost denunţaţi de un afacerist pentru luare de mită

Trei primari din judeţul Arad au fost reţinuţi, miercuri, de către Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA), după ce au fost denunţaţi de un afacerist.

Potrivit unui comunicat trimis PSnews.ro, procurorii DNA Timişoara

au dispus reţinerea pentru 24 de ore, începând cu data de 11.05.2016, a suspecților:

 

RADIȚA AUREL-MIRCEA, primar și ordonator de credite al comunei Șicula, județul Arad,

BALINT TRAIAN-GHEORGHE, primar și ordonator de credite al comunei Covăsînț, județul Arad,

AVRAM TEODOR, primar și ordonator de credite al comunei Almaș, județul Arad,

cu privire la săvârșirea infracțiunii de luare de mită.

Redăm mai jos restul comunicatului DNA:

„În ordonanţa procurorilor se arată că, în cauză, există date şi probe care conturează următoarea stare de fapt:

 La data de 05 decembrie 2014, între primăria comunei Șicula, județul Arad, în calitate de achizitor și o societate comercială în calitate de executant, a fost încheiat un contract de lucrări în valoare de  5.186.855 lei inclusiv TVA, având ca obiect «asfaltare străzi în comuna Șicula, județul Arad».

În același context, în cursul anului 2015, pentru «buna derulare» a contractului și pentru obținerea finanțărilor necesare plăților pentru lucrările executate de societate în cadrul contractului menționat, suspectul Radița Aurel-Mircea, în calitate de primar și ordonator de credite, a pretins și primit  de la administratorul firmei respective (denunțător în cauză) suma de 2.500 lei.

Într-un context asemănător, urmare a încheierii unui contract de execuție lucrări cu aceeași societate comercială în valoare de 468.341 lei inclusiv TVA, la data de 12 iunie 2015, suspectul Balint Traian-Gheorghe, primar și ordonator de credite al comunei Covăsînț, județul Arad, a pretins de la omul de afaceri suma de 18.000 lei, reprezentând un procent de 10% din valoarea a două facturi emise în cadrul contractului (fără TVA-ul aferent și fără cota de impozit ce trebuia plătită bugetului de stat), din care a primit  efectiv la aceeași dată suma de 3.000 lei.

În aceeași manieră a procedat și suspectul Avram Teodor care, în cursul anului 2015, în calitate de primar și ordonator de credite al comunei Almaș, județul Arad, a pretins cu titlu de mită de la  același om de afaceri suma de 31.000 lei, reprezentând un procentaj de 10% din valoarea contractului de lucrări (312.686,5 lei fără TVA), din care efectiv a primit 7.000 lei.

Sumele de bani menționate mai sus au fost primite de cei doi edili pentru același motiv, de «bună derulare» a contractului și pentru obținerea finanțărilor necesare efectuării plăților.

Suspecților li s-au adus la cunoştinţă calitatea procesuală şi acuzaţiile, în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală.

La data de 12 mai 2016, Radița Aurel-Mircea, Balint Traian-Gheorghe și Avram Teodor urmează să fie prezentați Tribunalului Timiș, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

În cauză, procurorii beneficiază de sprijin de specialitate din partea Grupării de Jandarmi Mobilă «GLAD VOIEVOD» Timişoara.

Facem precizarea că efectuarea urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *