Skip to content
Societate

Tren cu refugiaţi ucraineni, aprovizionat în doar două minute de oamenii din Făgăraş  

fagarasultau.ro

Făgărăşenii au două minute la dispoziţie să le ofere ajutoare ucrainenilor care călătoresc cu trenul de la Bucureşti la Curtici (Arad), spre ieşirea din ţară.

Deşi trenul Bucureşti – Arad – Curtici a staţionat în gara Făgăraş doar două minute, acestea au fost suficiente pentru localnici să le întindă o mână prietenească refugiaţilor din Ucraina care se îndreptau spre Ungaria şi Europa de Vest.

Zeci de voluntari ai Fundaţiei Comunitare Ţara Făgăraşului şi ai Crucii Roşii au luat cu asalt trenul şi le-au oferit refugiaţilor haine, mâncare, ceai şi tot ce le era necesar pentru o călătorie cât mai plăcută, departe de războiul din ţara lor natală.

Ne-am adunat în această seară aici, pentru a fi cât mai aproape de mamele şi copiii refugiaţi, care au plecat de la Bucureşti şi destinaţia lor în România va fi Curtici, însă, cel mai probabil, vor ajunge mai departe. Am aflat că aveau nevoie de diferite alimente: apă, lapte praf pentru copiii lor, aşa că ne-am hotărât să facem cât mai cunoscută nevoia lor şi ne-am adunat aici destul de mulţi. Sperăm ca şi în zilele următoare să fim cât mai mulţi şi să aducem lucrurile de care au ei nevoie”, a precizat Emilia Ciurchea, de la Fundaţia Comunitară Ţara Făgăraşului.

Locuitorilor oraşului li s-a alăturat şi Primăria Făgăraş, mai ales că administratorul municipiului este şi voluntar la Crucea Roşie.

Ca în toate situaţiile, majoritatea sunt femei cu copii mici şi au nevoie de lucruri pentru că durează 12 ore călătoria şi în acest timp rămân fără apă, fără mâncare şi mulţi ajung la Curtici înfometaţi şi fără apă. Şi, atunci, ne-am organizat cu Fundaţia Comunitară, cu Crucea Roşie, ne-am organizat şi am adus nişte lucruri, lucruri donate de făgărăşeni şi am venit cu ele aici, în gară”, a declarat Lucian Mija, administratorul oraşului.

Organizaţiile din Făgăraş s-au alăturat şi ele acţiunii. „E un oraş mic, în inima României, un oraş mic, cu inima mare. A fost identificată această nevoie, pentru că aţi văzut că pe reţelele sociale funcţionează comunicarea foarte bine. Am văzut povestea trenului care duce refugiaţii pe ruta Curtici – Budapesta şi nevoile lor. Suntem aici ca să ducem un gând bun celor care au fugit de acasă din cauza războiului şi suntem convinşi că gestul nostru o să le atingă sufletele şi o să-i ajute să treacă mai uşor”, a precizat Anca Bâtiu, preşedintele Asociaţiei „IIA Călătoare”.

Acţiunea va continua şi în zilele următoare, deoarece trenurile continuă să ducă refugiaţi spre graniţă. Organizatorii spun că este nevoie de alimente neperisabile, de primă necesitate, pături, saci de dormit, produse de igienă personală, articole pentru copii şi dezinfectanţi. Centrul de colectare este deschis la Fundaţia Comunitară Ţara Făgăraşului, pe Bulevardul Unirii la numărul 1C, scrie adevarul.ro.

Făgărăşenii fac apel la braşoveni să organizeze acţiuni similare, deoarece, la Braşov, trenul staţionează 12 minute şi este mai mult timp pentru asemenea acţiuni decât la Făgăraş.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *