Tribunalul se pronunţă în cazul Euroins. Ziua cea mare pentru 100.000 de păgubiți și 2 milioane de clienți

Euroins
Sursa foto: INQUAM PHOTOS / OCTAV GANEA

Instanța Tribunalului București urmează să se pronunțe  vineri în dosarul de faliment al Euroins, societate de asigurări care are încă peste 2 milioane de polițe RCA în vigoare. Varianta unei a doua amânări a deciziei este foarte puțin probabilă, iar în scenariul de bază judecătorul va hotărâ deschiderea procedurii de faliment și numirea unui lichidator judiciar. Este, practic, momentul cheie pentru sutele de mii de păgubiți și milioanele de șoferi cu RCA la fostul lider al pieței, scrie economica.net.

Judecata în procesul de faliment al Euroins s-a încheiat practic, pe 26 mai, la al doilea termen din proces, când instanța Tribunalului București a amânat pronunțarea pentru 9 iunie, anunță Economica în urmă cu două săptămâni.

Teoretic, instanța are la îndemână instrumentul unei noi amânări a pronunțării, însă șansele ca acest lucru să se întâmple sunt reduse. Anunțam tot în urmă cu două săptămâni că, pentru cei peste 2 milioane de șoferi care au încă asigurare RCA validă la Euroins, deschiderea procedurii este un moment cheie, întrucât începe să curgă termenul de 90 zile în care asigurările mai sunt încă valabile. După aceste 90 de zile, asigurările își pierd valabilitatea.

Conform calculelor bazate pe formulele indicate de lege, data la care vor expira polițele RCA este 8 septembrie.

Euroins are încă un portofoliu de peste 2,4 milioane de polițe RCA, ceea ce înseamnă că până pe 8 septembrie numărul polițelor RCA în vigoare va rămâne unul important, apropiat de 2 milioane, în condițiile în care societatea a emis asigurări, mai ales pe un an, până pe 17 martie, când ASF i-a ridicat licența pentru că nu respecta normele de solvabilitate. Cei care au polițe care expiră după această dată au posibilitatea de a solicita plata primei rămase în vigoare, așa cum se întâmplă și acum.

Înainte de aceasta, însă, ei trebuie să denunțe polița. Măsura recomandabilă este ca denunțarea să se facă cu puțin înainte de 8 septembrie, astfel șoferul beneficiind de acoperire mai îndelungată și de un mic „avans” pentru asigurarea nouă pe care va trebui să o cumpere. Conform legii, clienții cu RCA valid la Euroins au posibilitatea de a solicita returnarea părții din primă proporțională cu perioada de valabilitate. De exemplu, dacă polița expiră în 5 martie 2024 și este denunțată exact înainte de expirarea automată, adică, sa zicem pe 5 septembrie 2023, clientul are dreptul să primească jumătate din prima plătită, pentru că polița ar mai avea șase luni de valabilitate. Important este și că, după denunțare, polița mai are o valabilitatea de 20 de zile, conform legii.

Autor

  • Adrian Pavel

    Adrian Pavel, redactor PS News. Cu o experienţă de peste 10 ani în presă, Adrian Pavel se descrie ca fiind un împătimit al noutăţilor, practic dependent de ştiri. Încearcă de fiecare dată să fie la curent cu tot ceea ce se întâmplă în ţară şi în străinătate şi să ofere cele mai calde informaţii cititorilor. Este adeptul zicalei „Nimeni nu e sărac cu duhul, e doar mai puţin informat”.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: