Tribunalul General UE: Schema fiscală belgiană pentru multinaționale, ilegală

Tribunal
Sursa foto: INQUAM/Octav Ganea

Campania demarată de Comisia Europeană împotriva avantajelor fiscale oferite de statele membre companiilor multinaţionale a primit miercuri o veste bună, în condiţiile în care Tribunalul General al Uniunii Europene a decis că o schemă fiscală oferită de Belgia pentru 55 de multinaţionale reprezintă ajutoare de stat ilegale, transmite Reuters, preluată de AGERPRES.

Printre beneficiarii schemei belgiene, care datează din 2005, se numără producătorul american Magnetrol, compania petrolieră BP, BASF, Wabco, Cellio, Atlas Copco şi fostul Belgacom, care cum operează sub marca Proximus.

În 2016, Comisia Europeană a decis că sistemul de scutiri fiscale practicat de Belgia constituie o schemă ilegală de ajutor de stat şi a ordonat statului belgian să recupereze ajutoarele acordate celor 55 de companii beneficiare.

În 2019, Tribunalul General a anulat decizia comisarului pentru concurenţă Margrethe Vestager, după ce atât Belgia cât şi 30 de companii au contestat decizia Comisiei. Însă, în 2021, Curtea de Justiţie a Uniunii Europene a dat câştig de cauză Comisiei şi a trimis dosarul înapoi la Tribunalul General.

„Scutirile de taxe acordate de Belgia companiilor care fac parte din grupuri multinaţionale constituie o schemă de ajutoare de stat ilegale”, a decis miercuri Tribunalul General al Uniunii Europene, care a respins argumentele înaintate de Belgia şi 30 de companii în contestaţia lor la decizia Comisiei.

„Tribunalul confirmă astfel decizia Comisiei Europene, din 2016, conform căreia schema încalcă prevederile UE referitoare la ajutoarele de stat”, a precizat instanţa europeană, conform AGERPRES.

Acest dosar face parte dintr-o campanie mai amplă de combatere a facilităţilor fiscale acordate multinaţionalelor, campanie condusă de comisarul pentru concurenţă, Margrethe Vestager, care în prezent este în concediu temporar în condiţiile în care încearcă să obţină numirea în postul de preşedinte al Băncii Europene de Investiţii. Cruciada demarată de Margrethe Vestager a avut un parcurs dificil în tribunalele din UE, chiar dacă judecătorii i-au dat cel puţin dreptate când vine vorba de utilizarea legislaţiei referitoare la ajutoarele de stat pentru a ataca facilităţile fiscale incorecte.

Autor

  • Susana Pletea

    Are o experiență de peste 25 de ani în presa românească. Și-a început cariera în radio, a continuat cu presă scrisă (reviste) și acum este parte din echipa PSNews. Bun comunicator, pasionată de cuvântul spus sau scris, are o aplecare spre natura umană și literatură fantastică. Pledează vinovată de curiozitate și entuziasm.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: