Trilaterala România – R. Moldova – Ucraina la nivel de miniştri de externe se va reuni vineri la Chişinău

Sursă foto: Unsplash
Cea de-a treia reuniune a Trilateralei România-Republica Moldova-Ucraina la nivelul miniştrilor afacerilor externe va avea loc vineri la Chişinău. Miniştrii de externe din România, Luminiţa Odobescu, Republica Moldova, Mihai Popşoi, şi Ucraina, Dmitro Kuleba, vor discuta despre colaborarea celor trei ţări în domeniul energetic şi al infrastructurii, informează NewsMaker.md şi MOLDPRES.  

„Avem o agendă foarte bună. (…) Colaborarea în domeniul energetic, în domeniul infrastructurii, aşa încât să ne sincronizăm agendele, să vedem cum putem spori colaborarea, să ne ajutăm reciproc. (…) Este o ocazie bună să vedem ce merge bine, ce putem îmbunătăţi, astfel încât să valorificăm aceste relaţii strânse pe care le avem (…). Suntem în cel mai înalt punct al relaţiilor bilaterale atât cu Kievul, cât şi cu Bucureştiul. Şi acest format trilateral ne ajută să ne sincronizăm în contextul colaborării regionale. În pofida dificultăţilor pe care le avem, această colaborare este fructuoasă şi este eminamente în interesul cetăţenilor fiecăruia dintre cele trei state’, a declarat Mihai Popşoi la Radio Moldova, citat de NewsMaker.md.

Întrebat dacă va fi semnat vreun acord în marja reuniunii, diplomatul a răspuns că nu este planificată semnarea vreunui acord şi că reuniunea trilateralei „este un regim de lucru firesc, un regim de consolidare a proceselor care sunt în derulare”

Trilaterala România-Moldova-Ucraina la nivelul miniştrilor afacerilor externe a fost lansată în anul 2022, la iniţiativa şefului diplomaţiei de la Bucureşti de atunci, Bogdan Aurescu. Acest format are drept scop cooperarea dintre cele trei ţări vecine în contextul invaziei ruse în Ucraina şi al crizelor cu care se confruntă Ucraina şi R.Moldova din cauza acesteia.

Prima reuniune în acest format a avut loc pe 15 septembrie 2022, la Odesa, iar cea de-a doua – pe 13 aprilie 2023, la Bucureşti.

Citește mai mult AICI

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: