Skip to content
Politică

Trimestrul III – costul cu forța de muncă a crescut cu 13,9%

Piarom.ro

Costul orar cu forţa de muncă, un indicator al poverii salariale pentru angajatori, a crescut în al treilea trimestru al acestui an cu 13,91%, forma ajustată după numărul zilelor lucrătoare, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, cele mai mari creşteri fiind înregistrate în sănătate şi asistenţă socială.

În al doilea trimestru, costul orar cu forţa de muncă a crescut cu 15,6%, forma ajustată, comparativ cu aceeaşi perioadă din 2017, arată datele publicate, marţi, de Institutul Naţional de Statistică (INS), citate de News.ro.

În al treilea trimestru al acestui an, în sectorul bugetar, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, cele mai mari creşteri ale costului orar al forţei de muncă (în formă ajustată după efectul zilelor lucrătoare) s-au înregistrat în activităţile de sănătate şi asistenţă socială (32,64%), respectiv învăţământ (26,56%), ca efect al aplicării prevederilor legale pentru personalul plătit din fonduri publice.

Aceste activităţi au fost urmate de cele de informaţii şi comunicaţii (15,7%), respectiv construcţii (14,62%).

Cele mai mici creşteri ale costului orar al forţei de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) s-au înregistrat în intermedieri financiare şi asigurări (7,65%), activităţi de spectacole, culturale şi recreative (6,32%), respectiv în industria extractivă (3,04%).

Faţă de trimestrul anterior, cea mai semnificativă creştere a costului orar al forţei de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) s-a înregistrat în învăţământ (29,29%), ca urmare a vacanţei şcolare şi diminuării timpului efectiv lucrat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *