Skip to content
Politică Societate

Triplă semnificaţie pentru români în ziua de 9 Mai

descopera.ro

Ziua de 9 mai are o triplă semnificație pentru români. Pe lângă Ziua Europei, celebrăm Ziua Independenței de Stat a României și victoria coaliției antifasciste din 1945.

În 1877 Adunarea Deputaților a proclamat Independența de stat a României față de Imperiul Otoman. După secole întregi sub jugul otoman, românii au căpătat dreptul de a decide singuri soarta. Independența a fost obtinuță în urma unui război crâncen în care au pierit peste 10 mii de ostași și în care armata noastră a cucerit redutele otomane Plevna, Grivița, Smârdan și Vidin.

După aproape 100 de ani, ziua de 9 mai căpata o noua semnificaţie. Se incheia cel de-al doilea Război Mondial după înfângerea Germaniei naziste. Semnarea actului de capitulare necondiţionată a Germaniei a avut loc la cartierul general sovietic din Berlin, scrie b1.ro.

Data avea să devina ulterior ziua Europei. Ministrul de Externe al Franței, Robert Schuman, a propus Germaniei să puna bazele unei federații europene. Pe 18 aprilie 1951, Belgia, Franța, Germania, Italia, Luxemburg și Olanda au semnat Tratatul de la Paris privind prima dintre comunitățile europene, Comunitatea Economică a Cărbunelui și Oțelului, precursoare a Uniunii Europene de astăzi.

În 1985 s-a decis ca 9 mai să devină Ziua Europei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *