Trista realitate: Exporturile de carne de vită au crescut, pentru că românii nu-și permit să o cumpere

Sursa foto: Pexels

După mai mulți ani de scăderiexporturile de carne de vităpasăre, oi și capre au crescut cu 43%, în primele patru luni ale anului. Cele mai mari cantități sunt la vităprodus pe care mulți români nu și-l permit din cauza prețului mare. În consecințăproducătorii vând carnea în alte țări.

Dincolo de măiestria bucătaruluisecretul unei fripturi bune de vită stă în calitatea cărnii și în rasăRomânia nu duce lipsă de ferme pentru vaci de carne. Numărul lor a crescut de peste șase ori în doar zece ani și a ajuns la peste 1600. Țara noastră deține cel mai mare efectiv de vite angus din Europa. Dezavantajul pentru mulțiîn schimbar putea să fie prețul. O sută de grame de carne, înainte de gătirecostă 44 de lei. Și cum prețul taie din apetitul multor românicarnea de calitate din fermele noastre ajunge în farfuriile străinilorîn special, în Germania, Elveția, Italia, dar și în Olandaacolo unde numărul fermelor scade, din cauza cerințelor exigente de mediu.

De altfelpotrivit datelor oficialeîn primele patru luni ale acestui an, am aexportat cu 42% mai multă carne, față de perioada similară din 2024. Și nu doar carne de vită, ci și de pui, un sector la care stăm excelentdar și de ovine. Explicația are legătură și cu dezvoltarea sectoruluiÎn ultimii doi ani, în țară au fost construite 40 de ferme noi de reproducțiedar și mai multe abatoare.

Deși un sector codașși producția de carne de porc e în creștere, cu 9%. Oficialii din ministerul Agriculturii spun că fermele noi vor avea o capacitate de 1,5 milioane de capeteEstimările arată că România produce doar 20% din cantitatea de carne de porc necesară pentru consumul intern. Astaîn condițiile în care porcul este prima alegere a românilor în materie de carne, cu peste 35 de kilograme mâncate anualpe cap de locuitor, potrivit Știrile Pro TV.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: