Skip to content
Politică

TROCUL cu UDMR. Cum BATJOCOREȘTE Dragnea Centenarul Marii Uniri EXCLUSIV

http://www.vhegy.com

Trocul UDMR cu PSD-ALDE nu presupune doar controversata înființare a unui liceu teologic cu predare exclusiv în limba maghiară – proiect adoptat de Camera Deputaților, în decembrie 2017, cu largul concurs al lui Liviu Dragnea –, ci și repunerea pe tapet, în primăvară, a dubiosului proiect privind reducerea de la 20 la 10% a pragului de reprezentare pentru folosirea limbii materne în instituțiile publice.

Potrivit surselor PSnews.ro, Kelemen Hunor și oamenii săi condiționează menținerea susținerii coaliției PSD-ALDE (atât la București, cât și la Bruxelles, în cadrul PPE) în demersul de mutilare a Legilor Justiției și a Codurilor penale (acțiuni esențiale în războiul pe care binomul Dragnea-Tăriceanu îl poartă împotriva șefei DNA, Laura Codruța Kovesi), în schimbul reconsiderării scandalosului proiect referitor la folosirea limbii materne în relația cu administrația publică.

De ce se gudură infractorul Dragnea pe lângă Kelemen Hunor

Încă din perioada OUG 13, Dragnea și Tăriceanu s-au străduit să mențină calde relațiile cu UDMR, fluturând în permanență scenariul cooptării ungurilor la Palatul Victoria (deși, în realitate, Uniunea nu pleacă niciodată de acolo, fiind reprezentată întotdeauna, indiferent de coloratura Executivului, de cel puțin doi secretari de stat). Dincolo de peripețiile pe care PSD-ALDE le-au avut cu foștii premieri Sorin Grindeanu și Mihai Tudose, momente în care sprijinul parlamentar al maghiarilor s-a dovedit mai mult decât liniștitor, binomul Dragnea-Tăriceanu consideră că relația cu UDMR este una strategică, întrucât Uniunea este membră cu drepturi depline a PPE. Cu alte cuvinte, o alianță cu UDMR dă bine la Bruxelles, în contextul în care popularii europeni sunt cei mai vehemenți critici ai mutilării Legilor Justiției.

Miza imediată a UDMR

Potrivit surselor PSnews.ro, deși mimează o astfel de disponibilitate, Dragnea și Tăriceanu nu sunt deloc dispuși să ralieze UDMR la actul guvernării prin alocarea de portofolii, întrucât Kelemen Hunor ar solicita pentru sine, cu vehemență, Ministerul Culturii, or așa ceva ar stârni un scandal teribil în contextul Centenarului Marii Uniri. Totuși, forțat de împrejurări, Liviu Dragnea este dispus să îmbogățească zestrea ”tradițională” de secretari de stat ai Uniunii, făcând concesii în eșalonul secund al Cabinetului Dăncilă, însă Kelemen Hunor (via Marton Arpad, ”specializat” în negocieri de culise cu PSD) continuă să-și condiționeze susținerea, solicitând cu vehemență adoptarea proiectului privind reducerea de la 20 la 10% a pragului de reprezentare pentru folosirea limbii materne în instituțiile publice.

Sunt în stare de orice!

Vă reamintim că, în timpul ”insurecției” lui Sorin Grindeanu, Dragnea și Tăriceanu (înspăimântați că moțiunea de cenzură îndreptată împotriva propriului premier risca să eșueze lamentabil) au găsit de cuviință să reconsidere dubiosul Statut al Minorităților Naționale, fiind chiar la un pas să-l voteze în comisiile parlamentare, la două mâini, doar pentru a primi, în schimb, voturile aleșilor UDMR. De notat că Dragnea și Tăriceanu au dat înapoi doar în urma amplului scandal public generat de parafarea acestui troc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *