Skip to content
Politică

Trump a divizat lumea după ieșirea împotriva Iranului. Trei țări din UE îi bat obrazul

esquire.com

Președintele Statelor Unite ale Americii, Donald Trump, a divizat lumea după ieșirea de vineri împotriva Iranului. Trei țări din Uniunea Europeană îi bat obrazul politicianului din SUA.

Marile puteri mondiale au reacţionat după ce preşedintele american Donald Trump a declarat vineri că nu va certifica faptul că Iranul se conformează prevederilor acordului nuclear: Rusia, Marea Britanie, Germania şi Franţa regretă alegerea preşedintelui SUA, Israel şi Arabia Saudită salută “decizia curajoasă” a liderului de la Casa Albă, relatează presa internaţională, preluată de News.ro.

“Îl felicit pe preşedintele Trump pentru decizia sa curajoasă de a înfrunta regimul terorist iranian”, a punctat premierul israelian Benjamin Netanyahu.

CITIȚI ȘI: Trump nu se astâmpără: bagă bățul prin gardul Iranului

Arabia Saudită a precizat într-un comunicat că susţine şi salută “strategia fermă a preşedintelui Trump cu privire la Iran”.

În schimb, Moscova a criticat strategia lui Trump cu privire la Iran, Ministerul Afacerilor Externe calificând-o, potrivit Le Monde, drept “retorică agresivă şi ameninţătoare” şi subliniind că acordul cu Teheran rămâne intact. Ministerul consider că decizia lui Trump de nu certifica acordul nu va avea un impact direct asupra punerii în aplicare a textului şi este doar “un element de dezbatere internă” în SUA.

Paris, Londra şi Berlin au anunţat că rămân angajate în acord, într-un comunicat comun al premierului britanic Theresa May, cancelarului german Angela Merkel şi preşedintelui francez Emmanuel Macron. Cei trei s-au declarat îngrijoraţi de posibilele implicaţii ale deciziei lui Trump.

La Bruxelles, Federica Mogherini, Înaltul Reprezentant UE pentru Politică Externă,a declarat că Washingtonul nu poate anula unilateral acordul. “Nu ne putem permite să anulăm un acord nuclear care este efficient. Nu este un acord bilateral. Comunitatea internaţională, inclusive Uniunea Europeană, a indicat clar că acordul este şi va continua să fie valabil”, a zis Mogherini.

Preşedintele iranian Hassan Rouhani a declarat că Statele Unite sunt “mai singure ca niciodată în complotul lor împotriva poporului iranian”. “Naţiunea iraniană nu a cedat niciodată unei presiuni din afară şi nu o va face niciodată (…) Declaraţiile lui Trump include insulte şi acuzaţii nefondate”, a spus Rouhani. El a mai afirmat că Trump “nu a citit dreptul international” şi se pare că nu ştie “că acordul nu a fost unul bilateral, între Iran şi SUA”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *