Skip to content
Politică

Trump a recunoscut Ierusalimul drept capitală a Israelului! Reacțiile de după anunț

businessinsider.my
" "

Președintele american Donald Trump a recunoscut miercuri „oficial Ierusalimul drept capitala a Israelului„, o ruptură radicală cu decenii de diplomație americană și internațională.

Trump a revendicat o „nouă abordare” asupra conflictului israeliano-palestinian, asigurând că respectă o promisiune pe care predecesorii săi au „eșuat” în a o respecta, scrie Hotnews.ro

" "
" "

Mai mult, președintele american a ordonat începerea pregătirilor pentru transferarea ambasadei americane în Ierusalim.

În această alocuțiune rostită la Casa Alba și extrem de așteptată, Donald Trump a făcut un apel la „calm” și la „toleranță”, anunțând că vicepreședintele sau Mike Pence se va deplasa în Orientul apropiat „în zilele următoare”.

Astazi facem un apel la calm, la moderatie si ca vocile tolerantei sa prevaleze asupra propavaduitorilor urii. A venit timpul sa recunoastem oficial Ierusalimul drept capitala a Israelului„, a spus acesta, fiind vorba de a recunoaște o simplă „realitate”.

Dupa peste doua decenii de derogari” fata de o lege americana din 1995 care impunea deplasarea ambasadei, „nu suntem mai aproape de un acord de pace intre Israël si palestinieni„, a argumentat el.

SUA raman hotarate sa ajute la facilitarea unui acord de pace acceptabil pentru cele doua parti. Am intentia sa fac tot ce e in puterea mea pentru a ajuta la incheierea unui astfel de acord„, a continuat miliardarul american, in picioare la biroul situat in fata unui portret al lui George Washington.

Acesta a subliniat că, dacă cele doua părți cad de acord asupra acestei chestiuni, SUA vor susține „solutia celor doua state”.

În plus, anunțul făcut miercuri seara de președintele american Donald Trump, prin care Ierusalimul este recunoscut drept capitala Israelului a stârnit reacții negative atât în rândul aliaților occidentali cât și, asa cum era de așteptat, a lumii arabe. Singura reacție pozitiva vine din Israel, unde premierul Netanyahu salută o „zi istorică„.

Blocarea procesului de pace

Peter Schechter, strateg de politică externă și prezentator al podcast-ului Altamar, consideră că eventuala decizie a Statelor Unite de a recunoaște Ierusalimul drept capitala Israelului a fost luată fără analize și va îngreuna dobândirea păcii și va inversa apropierea Washingtonului de Arabia Saudita. Cu toate acestea, în ciuda unei intensificări a retoricii anti-americane, el nu vede creșteri semnificative ale riscului de securitate interna din SUA, întrucât de la interzicerea intrării unor cetățeni străini din țări musulmane, acest risc este deja ridicat, conform unui interviu acordat O Globo .

Patriarhi și șefi ai bisericilor locale din Ierusalim au redactat o scrisoare specială, adresată președintelui american Donald Trump pentru a-și exprima îngrijorarea cu privire la intenția lui de a recunoaște Ierusalimul drept capitală a Israelului și eventual de a muta ambasada SUA de la Tel Aviv la Ierusalim. Scrisoarea, trimisă miercuri, cu câteva ore înainte de așteptatul anunț al lui Trump, ii cere președintelui să renunțe la potențiala recunoaștere unilaterală a orașului ca fiind exclusiv israelian, potrivit Haaretz , citat de Rador.

Mișcarea islamistă palestiniană Hamas a afirmat ca decizia președintelui american deschide „portile infernului pentru interesele americane din regiune”.

Ismail Radouane, un înalt oficial al Hamas , a cerut tarilor arabe și musulmane sa „rupa legaturile economice si politice” cu ambasadele americane si sa expulzeze ambasadorii americani.

Secretarul general al ONU a afirmat si el ca statutul Ierusalimului nu poate fi rezolvat decat printr-o „negociere directa” intre israelieni si palestinieni.

Nu exista alternativa la solutia celor doua state” cu „Ierusalimul drept capitala a Israelului si a Palestinei„, a spus Antonio Guterres.

Presedintele francez Emmanuel Macron a calificat decizia lui Trump „regretabila” si a cerut „evitarea cu orice pret a violentelor„.

Intr-o conferinta de presa la Alger, unde efectueaza o vizita, președintele Franței, Macron  a subliniat „atasamentul Frantei si al Europei pentru solutia celor doua state, Israel si Palestina traind alaturi in pace si securitate in granitele international recunoscute, cu Ierusalimul drept capitala a celor doua state„.

În acest sens, redăm și postarea acestuia de pe contul personal de Facebook, unde și-a afirmat ferm poziția referitoare la acest episod:

În ceea ce privește Ierusalimul, Franța nu este de acord cu decizia Statelor Unite. Franța sprijină soluția cu două state, Israel și Palestina, trăind în pace și securitate, cu Ierusalimul drept capitală a celor două state. Trebuie să privilegiem liniștea și dialogul.

Mai mult, premierul israelian Benjamin Netanyahu a salutat în schimb o „zi istorica„.

Netanyahu a precizat că decizia președintelui american nu schimbă nimic în ceea ce privește locurile sfinte ale celor trei mari religii monoteiste din Ierusalim, afirmând angajamentul țarii sale de a menține „statu quo”.

Turcia a calificat decizia lui Donald Trump drept „iresponsabila” iar Iordania a denuntat o incalcare a dreptului international.

Condamnam declaratia iresponsabila a administratiei americane (…) aceasta decizie este contrara dreptului international si rezolutiilor ONU”, a reactionat ministrul turc al Afacerilor Externe, Mevlut Cavusoglu , pe Twitter.

Grupările palestiniene au cerut „trei zile de furie”. În Fașia Gaza, sute de palestinieni au ars drapele americane și israeliene si portrete ale lui Donald Trump. Un protest este prevazut joi la Ramallah in Cisiordania, teritoriu ocupat de armata israeliana de 50 de ani.

Si Uniunea Europeana a exprimat ingrijorari serioase legate de decizia presedintelui american.

Aspiratiile ambelor parti trebuie indeplinite si trebuie gasit un drum prin intermediul negocierilor pentru a rezolva statutul Ierusalimului ca viitoare capitala a ambelor state”, a spus sefa diplomatiei europene, citata de Reuters.

Premierul britanic Theresa May nu este de acord cu decizia SUA de a recunoaște Ierusalismul drept capitala Israelului, întrucât este puțin probabil să contribuie la eforturile de aducere a păcii în regiune.

Nu suntem de acord cu deciza SUA de a-si muta ambasada in Ierusalim si de a recunoaste Ierusalimul drept capitala israeliana inainte de acordul de stat final. Credem ca este inutil in ceea ce priveste perspectivele pentru pace in regiune„, a declarat purtatorul de cuvant al Theresei May.

Germania nu susține decizia administrației Trump de a recunoaște Ierusalimul drept capitala Israelului, potrivit declarațiilor oferite miercuri de cancelarul Angela Merkel .

Guvernul german nu sustine aceasta pozitie”, a scris Merkel pe Twitter.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *