Skip to content
Internațional Republica Moldova

Trump anunţă că și-a atins obiectivul în Siria. Următorul pas, retragerea trupelor

eurotv.md
" "

Preşedintele Statelor Unite Donald Trump – care consideră că şi-a atins obiectivul de a ”învinge” gruparea Statul Islamic (SI) în Siria – are în vedere, de-acum, o retragere completă a trupelor americane staţionate în această ţară, relatează AFP.

”Este o retragere totală”, care va avea loc ”cât mai rapid posibil”, a declarat miercuri, pentru AFP, un oficial american sub protecţia anonimatului, precizând că decizia a fost luată marţi.

" "
" "

Aproximativ 2.000 de militari americani sunt desfăşuraţi în prezent în nordul Siriei – în principal forţe speciale prezente cu scopul de a lupta împotriva SI şi de a antrena forţe locale în zone recucerite de la jihadişti.

”Am învins gruparea Statul Islamic în Siria, singurul meu motiv de a fi (prezenţi) acolo în timpul preşedinţiei Trump”, a scris pe Twitter preşedintele american, fără să facă alte precizări.

Numeroşi observatori avertizează cu regularitate împotriva unei retrageri americane precipitate, care ar lăsa calea liberă, în Siria, aliaţilor regimului lui Bashar al-Assad – şi anume Rusia, marea rivală a Statelor Unite, şi Iranul, o adevărată oaie neagră a administraţiei Trump.

Locatarul Casei Albe, ales cu sloganul ”America mai întâi”, şi-a exprimat în mai multe rânduri dorinţa de a ”aduce trupele acasă”.

El şi-a etalat argumentele, în multe rânduri, pe estrade de campanie.

Angajamentul Statelor Unite în Orientul Mijlociu costă miliarde de dolari, care pot fi cheltuiţi mai bine în avanatajul contribuabilului american. De asemenea, trebuie să fie lăsaţi ”alţii” – şi anume ţările de la Golful Persic – să facă treaba pe teren.

”LĂSAREA UNUI GOL”

Însă mai mulţi membri ai administraţiei sale şi-au exprimat puncte de vedere diferite cu privire la acest dosar sensibil.

În primăvară, atunci cân subiectul a fost pus pe masă, s-a ajuns la un compromis în vederea confirmării statu-quoului, fără ca susceptibilitatea magnatului în domeniul imobiliar să fie rănită. Administraţia afirma atunci că retragerea rămâne obiectivul, însă nu s-a stabilit vreun calendar în acest sens.

Săptămâna trecută, emisarul Statelor Unite pentru coaliţia internaţională antijihadistă Brett McGurk dădea asigurări că americanii au vocaţia să mai rămână o vreme în Siria.

”Chiar dacă sfârşitul «califatului» ca teritoriu este acum în mod clar la îndemână, sfârşitul SI va mai dura mult timp”, a declarat el în faţa presei la Washington, pentru că ”există celule clandestine” şi ”nimeni nu este atât de naiv încât să spună că ele vor dispărea” de pe o zi pe alta, informează news.ro

”Nimeni nu declară misiune îndeplinită”, a insistat el. ”Am învăţat, bineînţeles, suficiente lecţii în trecut, aşadar ştim că odată ce teritoriile sunt eliberate, nu ne putem pur şi simplu face bagajele şi pleca”.

În mai multe rânduri, ministrul american al Apărării Jim Mattis a avertizat, la rândul său, împotriva unei plecări precipitate din Siria, evocând riscul de ”a lăsa un gol care poate fi exploatat de regimul lui al-Assad sau (de către) susţinătorii săi”.

Senatorul republican Lindsey Graham şi-a exprimat imediat rezerva miercuri, apreciind pe Twitter că ”retragerea acestei mici forţe americane din Siria ar fi o enormă eroare, ca a lui Obama”.

Gruparea SI nu este învinsă în Siria, în Irak, şi cu siguranţă nu în Afganistan, unde tocmai am efectuat o vizită”, a subliniat el.

Noi suntem pe punctul de a face aceeaşi greşeală pe care am făcut-o de atâtea ori în Orientul Mijlociu în ultimii 20 de ani”, a deplâns la rţndul său Ilan Goldenberg, un diplomat de rang înalt în preşedinţia lui Barack Obama.

 

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *