Skip to content
Politică

Trump desconsideră Germania: este prizoniera Rusiei

Președintele Statelor Unite ale Americii Donald Trump a lansat un atac la adresa Germaniei în cadrul vizitei efectuate în Belgia pentru summitul NATO de la Bruxelles.

Trump se afla la o întâlnire cu Secretarul General al NATO Jens Stoltenberg înainte de summitul NATO de la Bruxelles când a declarat pentru reporteri că a fost „foarte inoportun” faptul că Statele Unite ale Americii au susținut financiar componenta de securitate și apărare europeană împotriva Rusiei în condițiile în care Germania, cea mai mare economie din Europa, este „total controlată de Rusia” din cauza acordului său „nepotrivit” cu Moscova privind gazoductul Nord Stream 2, conform reuters.com.

Germania a aprobat la finele lui martie construcţia şi exploatarea gazoductului Nord Stream-2, conducta submarină care ar urma să transporte gaze naturale între Rusia şi Germania, lucrările de construcţii urmând a fi realizate în 2018. Proiectul, ale cărui costuri sunt estimate la 9,5 miliarde de euro, va duce la creşterea livrărilor de gaze naturale din Rusia direct în Germania, dar statele membre UE din Europa de Est, Polonia şi statele baltice susţin că ar creşte şi dependenţa UE de gigantul rus de export de gaze Gazprom, care deja asigură aproximativ o treime din importul de gaze din blocul comunitar, precizează agerpres.ro.

Preşedintele american a făcut și referiri, din nou, la solicitarea pe care o are în legătură cu bugetul apărării de 2 procente ce trebuie alocat de fiecare stat membru al NATO, îndemnând Germania să crească imediat acest buget, susținând acest lucru prin faptul că este o „țară bogată”.

În acest context, cancelarul german Angela Merkel a declarat recent că intenţionează sporirea cheltuielilor pentru apărare, fără a menţiona însă dacă se va atinge obiectivul de 2%. Cifrele iniţiale anunţate evocă o majorare de până la 1,5%.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *