Skip to content
Politică

Trump în Polonia: 5 motive pentru o vizită ce ar putea schimba soarta Europei

nbcnews.com

Președintele SUA, Donald Trump, călătorește în orașul german Hamburg pentru a participa la o reuniune a liderilor mondiali. Dar, înainte să ajungă acolo, șeful Statelor Unite ale Americii va face o oprire în Polonia, spre încântarea guvernului conservator și naționalist al acestei țări.

Jaroslaw Kaczynski, care conduce Partidul Legii și Justiției (PiS), aflat la guvernare, a spus că alți lideri europeni (în special cei din Marea Britanie) invidiază Polonia pe fondul vizitei americane.

De asemenea, în această lună Donald Trump va întreprinde o vizită oficială în Franța, dar Polonia va reprezenta un punct mult mai important în traseul european al președintelui american, , se arată într-o analiză publicată miercuri de către BBC.

  1. O primire călduroasă

Președinților Statelor Unite aproape că li se garantează o primire prietenească în Polonia, iar acest aspect al vizitei îi va plăcea președintelui Trump și îi va asigura imagini bune acasă.

Autoritățile din Hamburg se așteaptă la până la 100.000 protestatari la G20, iar demonstrații în masă sunt preconizate și la Londra, atunci când Trump va face o mult-așteptată vizită de stat în Regatul Unit.

Însă în Polonia Casa Albă va fi în stare să respire liber, consideră publicația citată.

Partidul de guvernământ va aduce în stradă câte 50 de manifestanți pentru fiecare parlamentar (conform ziarului Gazeta Wyborcza), garantând joi o mulțime prietenoasă de mii de persoane la discursul președintelui Trump din emblematica Piață Krasinski. În acea piață se află monumentul care comemorează revolta antinazistă de la Varșovia din 1944.

Unii polonezi afirmă că mulțimile aduse cu autobuzele nu sunt necesare. „Dacă nu face ceva greșit, cam fiecare președinte american este foarte popular și va avea parte de o primire călduroasă”, a spus profesorul Aleks Szczerbiak, expert în politica poloneză la Universitatea din Sussex.

  1. În aceeași barcă

Atât liderii politici ai Poloniei, cât și Donald Trump se văd pe ei înșiși în avangarda unei mișcări populiste împotriva elitelor liberale care au dominat politica din Occident în ultimii ani.

Ei pun fără ezitare ceea ce consideră a fi interes național în prim-plan, fie că se referă la schimbarea climei sau migrație, și se aleg cu furia multora pentru asta.

„Atât Kaczynski, cât și Trump se percep pe ei înșiși ca fiind cei care pot opri această ofensivă a corectitudinii politice a liberalismului de stânga din lume. În mod paradoxal; cu cât mai mult îl critici pe domnul Trump și cu cât mai mult îl critici pe domnul Kaczynski, cu atât mai mult aceștia simt că au dreptate”, a afirmat Michal Szuldrzynski, editorialist al Rzeczpospolita, un influent ziar de centru-dreapta.

De când PiS a venit la putere în 2015, Polonia a adoptat o poziție de confruntare în cadrul UE și a refuzat să dea curs cotelor obligatorii de relocare a refugiaților.

Jarosław Kaczyński – președintele partidului de la putere, Lege și Ordine (PiS) – a spus la un moment dat că migranții care călătoresc în Europa poartă boli periculoase.

Reformele întreprinse de guvernul polonez au atras critici din partea grupurilor de apărare a drepturilor omului și a condus spre alte conflicte cu Comisia Europeană, care afirmă că statul de drept din Polonia este în pericol.

Cu toate acestea, chiar dacă au existat apeluri către Donald Trump de a ridica chestiuni legate de drepturile omului și democrație în timpul vizitei sale, puțini se așteaptă ca acest lucru să se întâmple.

Discursul lui Trump din Piața Krasinski „va celebra renașterea Poloniei ca putere europeană”, a spus consilierul de securitate națională H.R. McMaster.

În esență, consideră analiștii, este o situație de win-win pentru ambele părți: Trump va da Poloniei prestigiul unei vizite care va sprijini guvernul polonez împotriva criticilor care spun că acesta s-a autoizolat. Președintele american va avea o primire călduroasă într-o țară europeană importantă condusă de un guvern care îi împărtășește o parte din ideologie.

  1. Cheltuiți (pe apărare) și vi se va da!

Vizita îi mai permite lui Donald Trump să demonstreze că țările care se înscriu în ținta de cheltuieli militare a NATO de 2% din PIB vor fi recompensate. Este posibil ca el să laude Polonia pentru că este una din puținele țări membre ale NATO care fac asta.

Aproximativ 900 de militari din SUA se află în prezent în Polonia, ca parte a eforturilor mai largi de a calma neliniștile față de Rusia ale țărilor membre NATO din Europa de Est.

Într-adevăr, alegerea lui Trump ca președinte al SUA a cauzat anumite îngrijorări în Polonia, având în vedere așteptările de la acea oră că el ar putea încheia un târg profitabil cu președintele rus Vladimir Putin, care reprezintă anatema pentru dreapta politică din Polonia.

Aceste frici au fost oarecum domolite, însă mulți actori din regiune speră că președintele american își va reconfirma, în timpul vizitei din Varșovia, angajamentul față de articolul 5 al NATO – principiul că un atac împotriva oricărei țări aliate reprezintă un atac împotriva tuturor.

 

  1. Dojană pentru Uniunea Europeană?

În timpul vizitei sale din Polonia, Donald Trump se va adresa Summitului celor Trei Mări, o inițiativă a Poloniei și Croației care reunește 12 națiuni dintre mările Baltică, Adriatică și Neagră.

Summitul este parte din eforturile de a prezenta Polonia drept „un fel de lider regional” în afara structurii de putere a Uniunii Europene dominate de Franța și Germania, cu care Varșovia s-a ciocnit, a spus profesorul Szczerbiak.

Prin vizita sa, Trump va fi văzut dându-și binecuvântarea unui proiect pe care unii diplomați europeni îl privesc cu suspiciune.

„Mesajul este că Statele Unite continuă să arate că nu se pretează să lucreze cu actualele elite europene și că sunt destul de fericite” să-și construiască liegături cu guverne care provoacă Bruxelles-ul în anumite chestiuni, consideră prof. Szczerbiak.

  1. E despre gaz

Guvernul polonez încearcă să devină mai puțin dependent energetic de Rusia și luna trecută a ajuns în Polonia prima încărcătură cu gaz natural lichefiat din Statele Unite.

Pentru negustorul Donald Trump, aceasta reprezintă o altă manevră win-win. Polonia și alte țări europene au obiectivul strategic de a-și diversifica sursele de energie, iar Casa Albă vrea să vândă mai mult gaz din SUA în străinătate.

El va duce acest mesaj liderilor de la Summitul celor Trei Mări, încheie BBC textul citat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *