Skip to content
Politică

Trump, încolțit de republicanii din Congres din cauza planului de colaborare cu Putin EXCLUSIV

slate.com

După summitul G20 de la Hamburg din 7-8 iulie, președintele Statelor Unite ale Americii, Donald Trump, pare să renunțe la planul de a înființa o unitate comună SUA-Rusia de combatere a amenințărilor la adresa securității informatice. La întâlnirea de la Hamburg cu Putin, Trump a abordat acest punct de pe agenda sa. Însă după criticile dure ale republicanilor, care i-au atras atenția că Rusia nu poate fi crezută pe cuvânt, președintele SUA a retractat propunerea pe care i-a făcut-o omologului său din Federația Rusă.

Printre criticii deciziei lui Trump s-au numărat liderii republicani Lindsey Graham, senatoare din Carolina0 de Sud, și John McCain, senator și președinte al Comisiei pentru Servicii Armate a Senatului.  “Nu este cea mai proastă idee pe care am auzit-o vreodată, dar este destul de aproape”, a spus Graham. McCain s-a arătat mai înțelegător cu președintele SUA. Acesta a înțeles dorința acestuia de a se plasa deasupra disputelor bilaterale şi a încerca o colaborare de securitate IT cu Rusia, dar a insistat că “trebuie să fie plătit un preţ”. “Nu a fost nicio pedeapsă. (…) Vladimir Putin (…) a scăpat, practic, cu tentativa de schimbare a rezultatului (…) alegerilor noastre”, a spus John McCain, citat de News.ro.

“Faptul că preşedintele Putin şi cu mine am discutat despre o unitate de securitate informatică nu înseamnă că eu cred că se poate întâmpla. Nu se poate”, a scris Trump duminică, 9 iulie, pe Twitter. Ulterior, acesta a scris că ”poate că s-a întâmplat” un acord cu Rusia privind încetarea focului în Siria, conform sursei citate.

Președintele SUA, tot mai disperat să-și păstreze funcția. Democrații aruncă și ei gaz pe foc

Donald Trump pare să se fi convins că perseverarea pe calea colaborării cu Rusia se transformă rapid, în cazul său, într-un joc politic cu sumă nulă. Nucleul dur al Partidului Republican, reprezentat de oameni precum John McCain, contracandidatul lui Barack Obama pentru președinția SUA în 2008, e cunoscut pentru atitudinile sale istorice antisovietice și antiruse.

În contextul scandalului legat de implicarea Rusiei în campania prezidențială din 2016, slăbirea încrederii liderilor Partidului Republican în Donald Trump i-ar aduce acestuia mai aproape scenariul de coșmar în care ar trece prin ce i s-a întâmplat în 1974 lui Richard Nixon sau în 1997 lui Bill Clinton (scandalul Monica Lewinski), fiind mai aproape de demiterea din funcție de Congres (impeachment) sau fiind pus în situația să-și dea demisia, precum republicanul Nixon.

Precizăm că scandalul Watergate, care l-a costat funcția pe Richard Nixon, a durat peste doi ani (din vara lui 1972 până în august 1974) și s-a încheiat atunci când președintele de atunci al SUA a realizat că pierduse toată susținerea politică din partea propriului partid (Republicanii), iar punerea sa sub acuzare pentru spionarea ilegală a Partidului Democrat de opoziție era iminentă.

Aparent, Donald Trump începe să conștientizeze că o colaborare cu Rusia pe orice subiect internațional important dar pe care el îl înscrie înainte de toate în propria sa agendă politică îl apropie cu încă un pas de pierderea încrederii din partea exponenților marcanți ai Partidului Republican, ceea ce-i poate pecetlui mandatul de președinte.

Mai ales că nemulțumirile din tabăra republicanilor sunt alimentate și de Opoziție, liderului SUA fiindu-i, treptat, restrânsă plaja de manevră politică. Astfel, conducătorul grupului democrat din Comisia pentru Informaţii a Camerei Reprezentanţilor, Adam Schiff, este de părere că Rusia nu este un partener credibil în securitatea informatică: “Dacă aceasta este cea mai bună apărare pentru alegerile noastre, mai bine am trimite direct urnele la Moscova”, a spus acesta, conform sursei citate.

O reacție similară, însă mai cinică, vine de la Ash Carter, fostul secretar al Apărării în administrația Obama. Acesta a declarat pentru CNN, conform News.ro: “Este ca şi cum tipul care ţi-a jefuit casa ţi-ar propune un grup de lucru privind jafurile”. Carter s-a referit la Rusia, acuzată că s-a implicat în campania electorală din SUA de anul trecut.

Datele problemei arată la ora actuală că orice propunere de colaborare cu Federația Rusă pe care Donald Trump o va face pe cont propriu, fără să se consulte suficient cu susținătorii săi din Partidul Republican, s-ar putea transforma într-un punct suplimentar din rechizitoriul care i-ar putea fi înaintat în viitorul apropiat, în cazul în care descoperirile anchetei ordonate de Congres asupra legăturilor sale cu Rusia vor fi de natură să-l incrimineze direct pe actualul lider de la Casa Albă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *