Skip to content
Coronavirus

Trump: ”Incompetenţa” Beijingului a cauzat ”atacul în masă mondial” al covid-19

facebook/TheWhiteHouse

Preşedintele american Donald Trump a ridicat din nou tonul miercuri împotriva Chinei, apreciind că ”incompetenţa” acesteia în lupta împotriva noului coronavirus a cauzat un ”atac în masă mondial”, relatează AFP, citată de news.ro.

”Un ţicnit din China tocmai a publicat un comunicat în care acuză toată lumea, cu excepţia Chinei, de virusul care a ucis sute de mii de oameni”, a scris într-un mesajpostat pe Twitter locatarul Casei Albe.

Vă rog să-i explicaţi acestui cretin că «incompetenţa Chinei» şi nimic altceva a provocat acest atac în masă mondial”, a adăugat el, fără să precizeze la cine anume se referă.

Locatarul Casei Albe subliniază de mai multe săptămâni că bilanţul greu al covid-19 – peste 320.000 de morţiîn lume – ar fi putut fi evitat dacă China ar fi acţionat în mod responsabil încă de la apariţia virusului în oraşul Wuhan (centru), la sfârşitul anului trecut.

În urmă cu o săptămână, Trump a ameninţat să întrerupă  orice relaţie cu gigantul asiatic şi a dat asigurări că nu mai doreşte, pentru moment, să vobească cu omologul său chinez Xi Jinping.

Beijingul dă asigurări, la rândul său, că a transmis cât mai rapid posibil toate informaţiile la Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).

Un război al declaraţiilor între primele economii mondiale s-a concentrat asupra atitudinii agenţiei ONU în această criză sanitară, de o amploare fără precedent.

Preşedintele american a acuzat OMS de faptul că este o ”marionetă a Chinei” şi i-a dat un ultimatum de o lună să angajeze reforme şi să obţină rezultate semnificative.

Altfel, Trump a ameninţat să scoată Statele Unite din acest organ, ale cărui principal contributor sunt în mod tradiţional.

Beijingul i-a răspuns acuzându-l pe şeful statului american, cea mai îndoliată ţară din lume, cu peste 90.000 de morţi din cauza covid-19, că încearcă astfel ”să se sustragă obligaţiilor” pe carele are faţă de organizaţie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *