Skip to content
Internațional

Trump îndeamnă Irakul să protejeze ambasada SUA la Bagdad

CNN.com
" "

Preşedintele SUA, Donald Trump, a afirmat marţi că se aşteaptă ca Irakul să protejeze ambasada americană la Bagdad, care a fost atacată de manifestanţi protestând împotriva raidurilor americane, relatează Reuters, dpa şi AFP, citate de agerpres.

„Ne aşteptăm ca Irakul să-şi folosească forţele pentru a proteja ambasada, şi au fost informaţi!”, a subliniat Trump într-un mesaj pe Twitter, acuzând Teheranul că s-a aflat în spatele recentelor violenţe.

" "
" "

„Iranul orchestrează un atac împotriva ambasadei americane din Irak. Vor fi făcuţi pe deplin responsabili”, a adăugat liderul de la Casa Albă.

Trump a apărat totodată decizia Washingtonului de a lansa raiduri ca represalii după moartea, vineri, a unui subcontractor american într-un atac cu rachetă nerevendicat, dar pe care SUA l-au atribuit brigăzilor Hezbollah.

Luni, şi Departamentul de Stat al SUA a acuzat autorităţile irakiene că nu au făcut ce era necesar pentru „a proteja” interesele americane, la o zi după loviturile americane care au generat indignare în Irak.

„Am prevenit guvernul irakian în repetate rânduri şi am împărtăşit informaţii pentru a încerca să acţionăm împreună cu acesta pentru a-şi asuma responsabilitatea de a ne proteja în calitate de putere invitată”, le-a declarat jurnaliştilor la Washington un oficial cu rang înalt din Departamentul de Stat al SUA.

Mai multe atacuri atribuite de Statele Unite unor facţiuni pro-Iran au vizat în ultimele săptămâni baze militare unde sunt prezenţi americani în Irak. Vineri, 36 de rachete au lovit astfel una din aceste baze din centrul ţării, omorând un subcontractor american şi rănind soldaţi americani.

Ca represalii, armata americană a efectuat duminică raiduri aeriene împotriva unor baze ale brigăzilor Kataib Hezbollah, una din facţiunile forţelor paramilitare pro-iraniene Hashd al-Shaabi, care au afirmat că loviturile au făcut 25 de morţi printre membrii săi.

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *