Trump și lupta cu „statul profund” – Declasificarea unor dosare, înlăturarea birocraților necinstiți, reorganizarea FBI

Donald Trump
Sursă: CNN/Justin Sullivan/Getty Images

Un video mai vechi din martie 2023 cu Donald Trump, președintele ales al SUA, a fost redistribuit în ultimele zile pe rețelele de socializare. La momentul respectiv, Trump lansa un plan de 10 puncte menit să evidențieze modul în care acesta plănuiește să elimine corupția „statului profund” (deep state) de la fiecare nivel al guvernului Statelor Unite.

Pentru Trump și aliații săi, „statul profund” face referire la „un presupus grup obscur de birocrați și funcționari puternici care, potrivit afirmațiilor multora, exercită o influență nejustificată asupra politicilor guvernamentale, indiferent de administrația aleasă,” conform unui articol postat pe Right Side Broadcasting Network, o companie media conservatoare americană, cunoscută pentru legăturile cu campania lui Trump. De-a lungul campaniilor sale, Trump citează de multe ori „statul profund” drept principala forță care l-a împiedicat să realizeze tot ceea ce dorea în timpul primului său mandat, susținând că l-a sabotat și i-a subminat puterea.

„În primul rând”, declară Trump în videoul său postat pe platforma Truth Social, „voi relua imediat ordinul meu executiv din 2020 care restabilește autoritatea președintelui de a înlătura birocrații necinstiți.” Trump a spus clar că este o putere pe care intenționează să o exercite „foarte agresiv”.

În plus, Trump intenționează să „revizuiască complet” departamentele și agențiile federale prin „eliminarea actorilor corupți”. Potrivit acestuia, agențiile de securitate națională și de informații, în special, au fost înarmate pentru a „viza și persecuta conservatorii, creștinii sau inamicii politici ai stângii”. Într-o postare video din mai 2023, Trump i-a explicat unui reporter că va face „schimbări foarte mari” în cadrul Biroului Federal de Investigații (FBI) într-un eventual al doilea mandat.

Planurile lui Trump includ, de asemenea, „reformarea totală a instanțelor [de supraveghere a informațiilor străine]”, pe care le citează ca facilitând „vânătoarea de vrăjitoare” din cadrul anchetei privind Rusia și despre care a afirmat că sunt „atât de corupte încât judecătorilor se pare că nu le pasă când sunt mințiți”, scrie Citizens for Ethics.

Pe lângă acestea, Trump promite și înființarea unei „Comisii pentru adevăr și reconciliere, care să declasifice și să publice toate documentele privind spionajul, cenzura și corupția statului profund”. În al șaselea rând, acesta promite că va „face ca fiecare birou al inspectorului general să fie independent și separat fizic de departamentele pe care le supraveghează, astfel încât să nu devină protectori ai statului profund”.

Punctul 7 de pe lista președintelui ales menționează lansarea unei „campanii de represiune” împotriva denunțătorilor guvernamentali pe care îi acuză de „complicitate cu mass-media pentru a crea narațiuni false”. De asemenea, se dorește instituirea unui sistem de „monitorizare continuă a agențiilor de informații”, pe care le-a acuzat că i-au spionat campania prezidențială din 2016; și mutarea unei mari părți a birocrației federale în afara „mlaștinii din Washington”, în „locuri pline de patrioți care iubesc America” sau în zone populate de susținătorii săi.

Acest plan, dorește și interzicerea „birocraților federali din a se angaja la companii cu care lucrează și pe care le reglementează, cum ar fi Big Pharma” și „presiuni pentru un amendament constituțional care să impună limitarea mandatelor membrilor Congresului”.

Donald Trump a câștigat săptămâna aceasta alegerile prezidențiale din SUA, obținând mult peste cei 270 de electori necesari de care avea nevoie pentru a fi ales. Acesta urmează să preia funcția la începutul anului viitor, urmând ca inaugurarea prezidențială să aibă loc în data de 20 ianuarie. Rămâne de văzut care din promisiunile sale de campanie vor fi puse în aplicare în cadrul celui de-al doilea mandat al acestuia.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL