Skip to content
Internațional

Trump vs Biden în cursa pentru Casa Albă. Andrei Țăranu: Diviziunea din societatea americană se vede acum la vot

Facebook

Politologul Andrei Țăranu a vorbit în exclusivitate pentru PS News despre scrutinul prezidențial din Statele Unite. În viziunea acestuia, avem un clivaj foarte puternic în societatea americană, unul de natură ideologică, care se vede acum la vot.

“Este o competiție foarte strânsă și cred că știți despre această mare diviziune care există în societatea americană. Oarecum după Războiul de Secesiune, societatea americană nu a mai fost atât de clivată așa cum este de vreo 10 ani de zile. Împărțirea este aproape egală între cei care sunt complet împotriva oricărei formule de internaționalizare și de structură de negociere și o altă jumătate aproape egală, care este foarte corectă politic, care este foarte corectă ecologic, care este foarte interesată de dezvoltare, de relații internaționale, așa zisa mișcare liberală.

Această diviziune se vede acum la vot și nu o vedeți doar în anumite state. Avem zonele bogate și educate, precum California, New York, o bună parte din coasta de Est, unde sunt și cele mai bune universități și un centru, Sud în special, zona foarte săracă a Statelor Unite care este foarte nemulțumită și votează cu Trump în continuare, considerându-l ca fiind singurul care le poate garanta condiția de mare putere economică și militară în lume. De aici vine toată această competiție. E o competiție ideologică. Noi în România nu avem așa ceva, nici nu știm cum e sa ai o asemenea competiție”, a explicat politologul.

Întrebat cine este favorit în acest moment, politologul a spus că:

“Trump ar putea să recâștige. El este exponentul unei mișcări mai degrabă reacționare, unei mișcări negative prin excelență care se opune progresului social și politic în numele progresului economic. Ideea pe care o propune Biden este aceea de revenire la un fel de normalitate a Statelor Unite, a relației trans-atlantice corecte, la un mai mare interes față de mediu, sănătate și educație.”

Amintim că în Statele Unite au votat deja peste 100 de milioane de alegători până în acest moment, iar cursa dintre republicanul Trump și democratul Biden este una extrem de strânsă în ciuda elanului de care se bucură Biden în majoritatea sondajelor. Soarta alegerilor se va decide în final în câteva state cheie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *