Skip to content
Internațional

Trupele NATO, inclusiv cele românești, vor fi retrase din Afganistan în septembrie

observator.tv

Antony Blinken, secretarul de stat american, a declarat că a sosit momentul ca trupele NATO să plece din Afganistan, iar SUA vor colabora cu partenerii lor pentru o retragere coordonată.

Noi am atins obiectivele pe care ni le-am fixat. Şi acum, este timpul să ne aducem forţele acasă. Şi mă aflu aici pentru a lucra în strânsă colaborare cu aliaţii noştri cu secretarul general (al NATO, Jens Stoltenberg) asupra principiului pe care l-am stabilit de la început: intrăm împreună şi ieşim împreună”, a declarat Blinken, potrivit agențiilor internaționale.

Miniştrii Apărării şi de Externe din NATO urmează să dezbată situația chiar miercuri după-amiază într-o conferință prezidată de Stoltenberg, în prezenţa secretarului de stat american Antony Blinken şi a şefului Pentagonului, Lloyd Austin.

Un responsabil american a declarat pentru AFP că Biden a decis ca trupele americane să rămână în Afganistan dincolo de termenul-limită de 1 mai, dar acestea vor pleca „fără condiţii” până la 11 septembrie, ziua în care se împlinesc 20 de ani de la atacurile teroriste din SUA.

Pe de altă parte, aliaţii încearcă să elaboreze un răspuns pentru Rusia pentru a încerca să dezamorseze un nou conflict în estul Ucrainei.

România, ca membru NATO, se numără printre țările care a trimis forțe militare în Afganistan. Potrivit B1.ro, în jur de 700 de militari români se aflau la baza din Kandahar în 2019, la momentul anunțului privind retragerea trupelor. Până în prezent, 26 de militari români au murit și 100 au fost răniți în timpul operațiunilor din Afganistan.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *