Skip to content
Politică

Tsunami în Spania. Boștinaru toarnă gaz pe foc: Catalonia – pretext pentru alte regiuni EXCLUSIV

europarl.europa.eu

Eurodeputatul PSD Victor Boștinaru (vicepreședinte al grupului S&D din Parlamentul European) a acordat o declarație pentru PSnews.ro, în care a comentat cel mai fierbinte subiect la momentului: regiunea Catalonia și-a proclamat vineri INDEPENDENȚA față de Spania.

Citiți și Inevitabilul s-a produs: Catalonia și-a proclamat INDEPENDENȚA

În acest context, vicepreședintele grupului S&D din Parlamentul European a declarat, pentru PSNEWS.RO, că după această situație, ”în mod cert, guvernul spaniol va aplica probabil în următoarele ore hotărârea de astăzi referitoare la articolul din Constituția spaniolă privind dizolvarea autonomiei sau preluarea controlului asupra provinciei catalane prin guvernarea directă de la Madrid”.

”În mod cert, după decizia aceasta, de altfel anticipată, a Parlamentului catalan, Guvernul spaniol va aplica probabil în următoarele ore hotărârea de astăzi referitor la articolul din Constituția spaniolă privind dizolvarea autonomiei sau preluarea controlului asupra provinciei catalane prin guvernarea directă de la Madrid. Era o coliziune anticipată pe fondul populismului naționalist al Guvernului catalan și ne așteaptă o perioadă de tensiuni și de incertitudini care cel mai rău se vor resimți din punct de vedere economic asupra populației din Catalonia”, ne-a dezvăluit acesta.

Mai mult, chestionat dacă situația Catalaoniei le va oferi un pretext separatist și altor regiuni din Europa, eurodeputatul PSD Victor Boștinaru a replicat că:

”În mod cert, episodul independist catalan a generat deja îngrijorare pentru  că multe mișcări naționaliste au privit la Catalonia ca la un detonator pentru propriile acțiuni. În mod clar putem să ne așteptăm la o resuscitare a mișcărilor secesioniste și independiste. În același timp, astăzi nu există entitate mai atașată ideii de unitate teritorială și respectarea legislației internaționale privind drepturile la secesiune, la autodeterminare decât Uniunea Europeană. Multe dintre statele Uniunii Europene, astăzi sau în viitorul previzibil ar putea fi confruntate cu așa ceva. Nu am nicio îndoială să prevăd că poziția Uniunii Europene va rămâne extrem de fermă în a nu recunoaște  independența fie în Catalonia, fie în alte locuri din Uniunea Europene, dacă vor fi asemenea episoade înregistrate”, a mai adăugat acesta.

 

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *