Skip to content
Politică

Tsunami pe plan extern. Siegfried Mureșan: Evoluțiile recente din Ungaria ridică semne de întrebare EXCLUSIV

Glasul Hunedoarei

Ungaria a primit o lovitură dură, miercuri, în Parlamentul European: se va începe declanșarea procedurilor pentru sancționarea acesteia, pentru derapajele de la statul de drept și se va da start-ul procedurilor pentru acționarea Articolului 7 din Tratatul UE, care prevede suspendarea dreptului de vot.

DETALII AICI: Decizie-șoc de la Bruxelles: Ungaria, la un pas să plece din UE

În acest context, PSnews.ro a luat legătura cu mai mulți europarlamentari români, printre care și eurodeputatul Siegfried Mureșan, pentru a-i întreba care sunt consecințele unei astfel de decizii.

Astfel, într-o declarație exclusivă pentru PSnews.ro, eurodeputatul Siegfried Mureșan a atras atenția că suntem abia la începutul procesului, iar Guvernul Ungariei va avea suficient timp să demonstreze că a realizat progrese în ceea ce privește revenirea la respectarea valorilor Uniunii Europene.

Articolul 2 din Tratatul privind Uniunea Europeană spune foarte clar că Uniunea se întemeiază pe valorile respectării libertății, democrației, egalității, statului de drept, precum și pe respectarea drepturilor omului. Evoluțiile recente din Ungaria ridică semne de întrebare cu privire la respectarea acestor valori.

Ce urmează: mai întâi, Consiliul de Miniștri al UE audiază statul în cauză și, în urma concluziilor acestor audieri, poate hotărî, cu o majoritate de patru cincimi din membrii săi, că există un risc clar de încălcare a valorilor prevăzute la Articolul 2. După acest vot, Consiliul va verifica cu regularitate dacă motivele care au condus la această constatare rămân valabile. Ulterior, la propunerea unei treimi din statele membre sau a Comisiei, dar și cu aprobarea Parlamentului European, Consiliul European, format din șefii de stat și de guvern din UE, poate hotărî, în unanimitate, că există o încălcare gravă și persistentă a valorilor prevăzute la Articolul 2.

Numai după acest vot unanim, Consiliul de Miniștri al UE poate decide, cu majoritate calificată, suspendarea anumitor drepturi ale Ungariei și se poate ajunge chiar la suspendarea dreptului de vot în Consiliu al reprezentantului guvernului acelui stat membru.

Suntem, deci, de abia la începutul procedurii procesului. Guvernul Ungariei va avea suficient timp să demonstreze că a realizat progrese în ceea ce privește revenirea la respectarea valorilor Uniunii Europene”, a declarat Siegfried Mureșan.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *