Skip to content
Opinii & Analize

Tu ce-ai fi dispus să faci pentru bani?

" "

“Varianta în limba chineză a cărţii preşedintelui Klaus Iohannis, Pas cu pas, tradusă recent, are o serie de pasaje lipsă. Este vorba de pasajele în care preşedintele critică comunismul şi efectele sale. Preşedinţia a refuzat să comenteze informaţia, însă editura afirmă că şi-a dat acordul”

Citiți și Pas cu pas. Chinezii l-au cenzurat pe Iohannis!

" "
" "

Eu n-am mai auzit, vreodată, de așa ceva. Cartea unui președinte faimos tocmai pentru că s-a poziționat ca anti-comunist a fost cenzurată în China, cu acordul autorului și al editurii românești.

Orice om normal la cap ar fi refuzat publicarea, în condițiile astea. Nu vorbim de un roman, ci de o carte autobiografică a unui om politic. Cum să accepți cenzura politică?! E ca și cum ai scoate rimele din cartea unui poet…

Pe de altă parte, nu mă mir deloc. Nu știu detaliile contractului dintre editura lui Iohannis și editura chineză, dar nu sunt naiv să cred că s-au scos 500 de exemplare pe care chinezii le-au dat moca prin ministere. Probabil vorbim de un tiraj consistent, care va genera venituri inclusiv pentru președintele nostru. În declarația de avere pe 2016, Iohannis are venituri din drepturile de autor de 80.000 de lei, încasați din vânzarea cărții în România. Cât va încasa din contractul chinezesc, o să aflăm anul viitor, probabil. Eu pun pariu că o să fie o sumă mai mare. China e mare, publicul chinezesc e mare, tiparul costă foarte-foarte puțin acolo….

Și ăla va fi un moment nasol. Vom avea dovada că președintele României n-a făcut doar compromisul cenzurii de dragul propagării unor idei nobile, ci al cenzurii pe bani.

De-aici încolo, orice idée e plauzibilă.

Pot să mă gândesc că editura chineză a avut negociatori proști. Așa cum a acceptat să scoată niște pasaje care criticau comunismul, probabil că Iohannis ar fi acceptat, dacă partenerul chinez oferea suma corectă, și să introducă pasaje în care lăuda comunismul.

Pot să mă gândesc și la alte compromisuri pe care le-ar face președintele României, pentru bani. Dar mi-e frică. Și scârbă.

4 comentarii la “Tu ce-ai fi dispus să faci pentru bani?

  1. Sa presupunem ca insusi Xi Jinping presedintele Chinei , afland de cartea Pas cu pas, s-a declarat interesat ( poate din simpla politete) s-o citeasca. Presedintele Romaniei nu putea sa-i ofere o carte care ar fi adus contondente in relatiile bilaterale. In interesul pastrarii unor relatii prietenoase la nivel de state, a alterat prin omisiune continutul cartii. Inteligent ar fi fost sa nu se faca vorbire in presa, pentru ca efectul cautat de presedinte sa fie obtinut ( fiind vorba , cum cred, de interes national). Se puteau face aluzii, se puteau gasi metode de a ironiza situatia, dar fiind noi in campanie, nimic nu mai conteaza. Si sigur sunt destui chinezi care stiu limba romana si citesc presa, se vor amuza si ei , dar nu vor transmite la nivel inalt pentru ca la acel nivel nu merge cu barfe.

  2. Bănuiesc că chinezii au avut un interes real în traducerea și publicarea cărtii lui Johannis. Poate au sperat să le fie de folos elementele legate de ce și cum se poate face trecera de la comunism la o economie de piață, poate chiar la un stat de drept sau la democrație. Nu avem cum să știm, dar avem toate motivele să credem că n-au făcut-o ca să-l flateze pe Johannis. Că au avut un interes să scoată pasajele referitoare la comunism, și asta e plauzibil. Dacă tot au scurtat-o, măcar au atras atenția că este o ediție ”prescurtată”? Nu cunosc situația din China privind libertatea de expresie și cenzurarea ideilor anti-comuniste dar nu cred că Johannis a fost imoral, dacă a permis publicarea nealterată a părtii în care chinezii au fost interesați. Ar fi fost imoral, fără doar și poate, dacă ar fi acceptat ca cenzura să-i modifice textul – schimându-i sensul.

    In ce privește prețul negociat, asta chiar că nu îl privește decât pe Johannis.

  3. Pentru mine, banii sunt singura solutie sa traiesc. La mine nu e vorba de cum voi trai (oricum nu foarte bine), ci de cum sa ma salvez. Eu sunt 90% mort si doar asta m-ar salva. Deci as face orice pentru bani, in afara de lucruri imorale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *