Skip to content
Internațional Politică

Tu știi pentru ce votezi? Promisiunile lui Weber pentru UE sau cum va arăta Europa de mâine

Manfred Weber este candidatul PPE cu cele mai mari șanse să preia conducerea Comisiei Europene. În 2014, s-a decis ca rolul de președinte al CE să-i revină grupului european care a obținut cele mai multe voturi. PPE are o supremație la acest capitol și astfel Juncker s-a văzut cu un mandat pe 5 ani. În 2019, regula aceasta nescrisă are șanse mari să pice pentru că ar duce la o supremație a PPE asupra Comisiei.

Weber și Timmermans sunt pricipalii candidați la șefia CE, iar Guy Verhofstadt are a treia șansă.

(Despre diferențele dintre Weber și Timmermans puteți citi în această analiză.)

Ce visează Weber să schimbe în Uniunea Europeană?

Un FBI european împotriva terorismului

Lupta împotriva terorismului rămâne unul din principalele mesaje de campanie. Weber își dorește ca Europol să devină un FBI al Europei și să lupte mult mai eficient împotriva terorismului. Numai că lupta antiteroristă are nevoie de intelligence, iar în această situație, statele nu sunt dispuse să ofere chiar totul pe tavă sau să-și dezvăluie strategia de intelligence. Apoi un intelligence al UE este un proiect dificil, fără șanse să se concretizeze.

Statele UE au crescut colaborarea intelligence după atacurile teroriste, dar cel mai probabil nu vor funcționa ca un FBI european. Europol va avea mai multă putere, însă nu va fi în niciun caz la fel ca FBI pentru că țările se tem de o instituție europeană cu astfel de puteri. Europol ar trebui să funcționeze mai degrabă pentru anchete comune și schimb de informații, iar arestările și urmăririle vor fi în continuare în sarcina poliției naționale. În această situație, Europol va fi o instituție europeană la fel de izolată.

10.000 de noi gardieni ai frontierelor până în 2022

Uniunea Europeană și guvernele statelor deja au stabilit că până în 2027 vor fi angajați peste 10.000 de noi persoane care să păzească granițele UE. Weber vine cu o măsură populistă și promite că va face aceste angajări până în 2022. Ceea ce uită el este faptul că statele membre au ultimul cuvânt.

Guvernele statelor membre nu doresc să transfere securitatea frontierelor UE către Frontex, instituție care va avea această misiune. Abia au ajuns la un acord privind 2027, deși Comisia voia să facă aceste angajări până în 2020. Ideea lui Weber cu 2022 are șanse foarte mici să fie aprobată, în condițiile în care există deja un acord european.

Oprirea negocierilor pentru aderarea Turciei la UE

Weber nu-și dorește Turcia în Uniunea Europeană, dar acest lucru nu depinde deloc de dorințele lui. Mai multe state membre, printre care Grecia, Cipru, România – și-au afirmat sprijinul pentru aderarea Turciei la UE.

Pe de altă parte, alte țări UE sunt îngrijorate de reacția Turciei în cazul în care ar fi refuzată și i s-ar închide ușa-n nas. Ținând cont de relațiile bune cu Rusia, nu ar fi exclus ca Turcia să devină un inamic al Uniunii.

Și nu în ultimul rând, să nu uităm rolul esențial pe care îl joacă Turcia în criza migranților, reușind să oprească fluxul. Înainte de toate, Weber trebuie să convingă statele membre că ar exista avantaje dacă UE ar refuza Turcia. 5 ani sunt prea puțini pentru o astfel de schimbare. Și nici atât acum când Rusia se apropie amenințător.

Despăgubiri pentru muncitorii din industrie

Weber propune un fond care să-i ajute pe muncitorii afectați de progresul tehnologiei, iar acest fond va fi finanțat de o taxă pe industria digitală. Comisia Europeană a încercat să creeze această taxă digitală, având ca misiune să lupte cu Facebook și Google, însă n-a existat un consens european. Irlanda a fost una dintre țări care a refuzat această taxă, însă Franța a adoptat-o fără niciun fel de probleme și țara va avea de câștigat anual 500 de milioane de Euro.

De această dată, Weber dă dovadă de ipocrizie. În 2017 Parlamentul European a elaborat o rezoluție privind robotica, iar unul dintre amendamente stabilea o taxă pe roboți pentru a-i ajuta pe muncitorii care rămân fără joburi din cauza roboților/tehnologiei. La vremea respectivă, Weber a votat împotriva acestui amendament, care a fost respins și eliminat din rezoluție. Este greu de crezut că s-a răzgândit într-un timp atât de scurt.

Supremația statului de drept

Weber propune o evaluare a statului de drept în țările membre. Această evaluare va fi făcută de un grup de 9 persoane independente. Însă se va lovi de un zid puternic din partea țărilor care critică UE pentru că intervine în politica națională. Germania, Olanda, Belgia și Suedia ar fi țările care ar sprijini un astfel de proiect. În timp ce Italia, Ungaria, Polonia, România, Grecia vor face alianță anti-UE. Nici Macron n-ar fi interesat de așa ceva, văzându-se amenințat.

Pentru că această comisie de 9 persoane va stabili și sancțiunile. Practic, UE va încerca să controleze statele membre, ceea ce este neconstituțional și nedemocratic. Cetățenii UE nu votează conducerea Comisiei Europene și nici atât pe președintele ei. Pentru o astfel de schimbare, este nevoie de o schimbare în constituțiile statelor membre, de o schimbare în tratatele UE și mai ales de o schimbare majoră în alegerile europene. Weber nu va face decât să fragmenteze și mai mult UE dacă va încerca să sancționeze statele membre în numele unui concept abstract precum „statul de drept”.

Ce poate să schimbe Weber în următorii 5 ani

Un master plan european privind prevenirea cancerului. Este un proiect propus de Weber și care are cele mai mari șanse să se realizeze, fiind în interesul tuturor. UE trebuie să arate că poate proteja sănătatea cetățenilor săi, chiar dacă sistemele naționale de sănătate sunt într-o profundă criză.

5 milioane de noi joburi pentru tineri. Acest proiect depinde în totalitate de economia europeană și de deciziile Comisiei Europene. Toate cărțile sunt în mâna lui Weber și trebuie să le joace inteligent pentru a crește investițiile, ceea ce va duce la creșterea încrederii în UE.

Prima casă pentru familiile tinere. Este vorba chiar de programul nostru „Prima casă” extins la nivelul Uniunii Europene, numai că acesta are mare dezavantaj de a-i îndatora pe cetățeni și de a ajuta băncile să-și crească cifrele de afaceri. Înainte de a fi un sprijin pentru cetățeni, este o creștere artificială a pieței imobiliare și un ajutor oferit băncilor.

Banca Europeană pentru Investiții oferă deja sprijin proiectelor pentru locuințe sociale și accesibile, contribuind cu 10 miliarde de euro în ultimul deceniu. Spre exemplu, BEI a oferit un împrumut guvernului spaniol pentru a construi 612 apartamente de închiriere accesibilă. Rămâne de văzut dacă Weber vrea să dezvolte proiectele deja inițiate de BEI sau vrea să producă o schimbare majoră la BEI, astfel încât banca să ofere direct împrumut familiilor tinere.

Iar dacă va câștiga într-adevăr funcția de președinte al Comisiei Europene, prima provocare pe care o va înfrunta va fi acordul comercial UE-SUA, o prioritate pentru ambele continente, dar Weber n-a declarat nimic despre acesta. Cum n-a vorbit deloc nici despre Rusia și nu știm cum se va poziția. China e o necunoscută pentru toată lumea, mai ales de când Italia și Franța au semnat anumite parteneriate comerciale pentru Asia. Este evident că UE are probleme mai grave și mai urgente decât proiectele propuse de Weber sau Timmermans.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *