Skip to content
Politică

Tudor Benga deschide listele USR Brașov la Camera Deputaților. A câștigat 75 de contracte cu statul pe achiziții publice

facebook / Tudor Benga

A început campania pentru alegerile parlamentare programate în data de 6 decembrie și cu această ocazie avem șansa de a ne familiariza mai bine cu candidații care ne cer votul pentru un mandat de deputat sau senator pentru următorii 4 ani de zile. A venit timpul să ne aruncăm ochii și asupra propunerilor făcute de cei de la USR, partid care vrea să se prezinte de multe ori drept o alternativă față de partidele mainstream precum PNL sau PSD. Astăzi ne oprim asupra unui antreprenor, Tudor Benga, cel care deschide listele USR Brașov la Camera Deputaților.

Trei firme și 75 de contracte cu statul

Benga este prezent din 2016 în Parlament. El este printre altele și co-fondator al magazinului online de cărți Okian. Totuși, în declarația de interese de la Camera Deputaților apare că Benga are nu mai puțin de 75 de contracte cu statul pe achiziții publice. O cifra care te poate pune pe gânduri. Clienții săi sunt Inspectoratele școlare și bibliotecile. După primul an în Parlament, deputatul USR a explicat într-o postare publică că toate cele trei companii pe care le deține împreună cu tatăl său au avut în 2017 o cifră de afaceri de circa 10 milioane de lei, dintre care 2.5 milioane de lei au reprezentat contracte cu statul.

„Sunt acționar în trei business-uri. Două în care sunt co-fondator și pe care le-am condus un număr de ani, și o a treia fondată de tatăl meu și pe care am condus-o de asemenea un număr de ani. Prima este din zona comerțului electronic cu carte străină, a doua din zona logisticii și e-fulfillmentului, cea de-a treia din zona distribuției de manuale și carte școlară în limba engleză. Vasta majoritate a sumelor rulate cu statul vin din ceea ce se cheamă contracte de retipăriri. Adică livrarea către inspectoratele școlare a unei părți din manualele aprobate de limba engleză pentru clasele VI-XII”, a fost explicația oferită de Tudor Benga despre contractele sale cu statul.

Cu cele trei firme la care Benga este acționar sunt, potrivit declarației sale de avere, Prems Librexim SRL, unde Benga deține o cotă de 27,8%, Okian Ecommerce SRL unde are o cotă de 39% și Frisbo Efulfillment SRL. Interesant e că în 2019, doar Prems Librexim SRL a avut un profit net pe plus, de 47 691 de euro. Okian Ecommerce SRL a închis anul pe minus, cu un profit de -7.451 de euro iar Frisbo Efulfillment  a ieșit mult mai prost cu un profit net de -529.751 de euro, potrivit portalului romanian-companies.eu. Ambele firme au fost creditate de Benga, potrivit declarației sale de avere.

Intresant e că în ciuda faptului că Okian în ultimii 3 ani a înregistrat profituri nete pe minus, firma tot a obținut numai puțin de 23 de contracte de achiziții  publice, trei fiind chiar cu Ministerul Apărării.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *