Muzicianul Tudor Chirilă s-a alăturat vocilor din societatea civilă care contestă prevederile așa-zisei „Ordonanțe trenuleț” pregătită de guvernul condus de Marcel Ciolacu, acuzând că acestea pun și mai multă presiune pe oamenii de bună-credință.
„Cu trei zile înainte de alegeri Marcel Ciolacu zicea că nu o să fie creșteri impozite sau taxe noi. Sigur, trebuia să fii prost să-l crezi pe cuvânt. Iar ordonanța trenuleț vine să confirme asta”, notează Chirilă într-un mesaj distribuit luni pe pagina sa de Facebook.
„Se aplică schema bine cunoscută: noi furăm (adică ei) voi plătiți (adică oamenii cinstiți). Iar încărcarea maximă vine pe mediul privat, normal. Adică exact ăla care nu mai e reprezentat în parlament. Micii antreprenori, IMM-urile”, continuă acesta, amintind apoi de mai multe date apărute în presă: în luna octombrie 2024 numărul bugetarilor a crescut cu 30 de mii față de luna precedentă; în ianuarie 2022 numărul bugetarilor era cu 15.000 mai mare decât în 2021; din 2021 până acum numărul bugetarilor a crescut cu o medie de cel puțin o mie de angajări pe lună; media salariilor la stat e mai mare decât la privat; România a ajuns la 1.500.000 de bugetari.
„Toate astea în timp ce guvernul nu e în stare să colecteze TVA decât în proporție de 36%, nu se atinge de pensiile speciale – o știre aproape neobservată acum vreo două săptămâni ne spune că CCR a declarat neconstituțională supraimpozitarea pensiilor. Sentimentul meu este că ne aflăm doar la începutul măsurilor de austeritate pentru că a venit nota de plată. Dar USL nu vrea să umble acolo unde ar fi trebuit s-o facă o clasă politică responsabilă și anume la reducerea cheltuielilor cu personalul, eficientizarea instituțiilor și stoparea privilegiilor acordate pe criterii de loialitate de partid”, acuză Tudor Chirilă.
Chirilă acuză că clasa politică e alcătuită din „hoți iresponsabili și incompetenți”
„Nimic din toate astea, pentru că există un bazin de sisifi nereprezentați pe care îi putem încărca cu bolovanul de taxe și impozite. Că doar nu credeți că toată țara plătește taxe. Nu, direct proporțional cu jaful și corupția politicienilor crește munca la negru. Incapabili să se lupte cu un stat corupt, oamenii aleg să-l fure. Muncesc la negru. În construcții, în comerț, în educație, în sănătate, fiecare găsește o soluție să mai eludeze niște taxe. E un cerc vicios din care nu se mai iese. Asta se întâmplă când clasa politică e confiscată de incompetență. Asta se întâmplă când un covrigar fără diplomă ajunge prim ministru. De două ori”, subliniază muzicianul.
El amintește totodată că „acești hoți iresponsabili și incompetenți au primit peste 35% din voturile populației” și primesc de 35 ani. „Iar alternativa sunt niște extremiști care promit case la 35 de mii de euro bucata și credite cu dobândă zero, povești cu care te-ar da afară din cameră până și un copil de cinci ani la ora de culcare și care au confiscat și trimis în derizoriu ideologiile creștin-democrate sau conservatoare cu porta vocea unui populism deșănțat. Mă întorc la ideea că sute de mii sau chiar milioane de români cinstiți sunt NEREPREZENTAȚI. Dar PLĂTESC aceste CREȘTERI de taxe”, deplânge el.
Chirilă spune de asemenea că pentru oamenii „care suportă pe pielea lor destrăbălarea bugetară a statului român drumul se închide”.
Muzicianul vorbește de o „lecție pe care nu vrem să o învățăm”
„Poate că nu ar mai trebui plecat din stradă până când nu există măsurile CONCRETE de redresare economică. Nu vrăjeala asta care ne diagnostichează din ce în ce mai sigur cu o boală clară: sindromul Stockholm. Votul dat o dată la patru ani se pierde a doua zi dacă nu e păzit. E o lecție pe care nu vrem să o învățăm”, conchide el.
Luni dimineața ordonanța pregătită de guvernul Ciolacu a fost criticată și de Dan Negru, acesta notând într-un mesaj ironic că le va explica copiilor săi prevederile în felul următor: „o pun pe fiica mea să facă curat prin casă și îi dau 100 de lei. Pe urmă îi iau 70% din bani și îi dau lui frate-său, care n-a făcut nimic”.
„(…) eu nu știu cum să le explic copiilor mei de ce, în unele țări, cum sunt Emiratele Arabe, oamenii nu plătesc impozite pe salarii, pe venituri personale, pe dividende…”, a scris el luni dimineață, într-un scurt mesaj publicat pe pagina lui de Facebook.
Ordonanța trenuleț, pusă în dezbatere publică
Proiectul Ordonanței trenuleț a fost pus oficial în dezbatere publică de Ministerul Finanțelor. Aceasta conține multe măsuri care afectează atât mediul privat, cât și bugetarii și pensionarii și copiii (în cazul alocațiilor).
Printre măsurile propuse sunt: creșterea impozitului pe dividende, eliminarea facilităților fiscale pentru angajații din IT, construcții și agricultură, reintroducerea „taxei pe stâlp”, reducerea pragului la microîntreprinderi, înghețarea sporurilor și primelor bugetarilor, renunțarea la tichetele oferite, cu excepția celor de creșă sau renunțarea la ajutoare sau indemnizaţii odată cu ieşirea la pensie, retragere sau trecerea în rezervă.
„În loc de a reduce drastic cheltuielile publice, guvernul apelează din nou la soluția taxării suplimentare a celor care au dus și până acum greul susținerii financiare, prin taxe și impozite, a unui aparat administrativ supradimensionat și ineficient, atât la nivel central cât și la nivel local”, a reacționat Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (IMM România).
Potrivit IMM România, măsurile de reducere a pragului de taxare pentru microîntreprinderi la 250.000 euro din 2025 și la 100.000 euro din 2026, precum si creșterea impozitului pe dividende de la 8% la 10%, sunt propuse a fi luate cu doar 3 zile înainte de implementare, în profund dispreț pentru prevederile legale legate de predictibilitatea și stabilitatea mediului de afaceri. Efectul acestor măsuri este cu atât mai devastator, cu cât nu lasă timp efectiv de calcule, modificări ale prețurilor, optimizare a costurilor și schimbări de strategii pentru antreprenori.
Citește mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News