Invitat joi în emisiunea Puterea Știrilor, fostul ministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene din R.Moldova, Tudor Ulianovschi, a vorbit despre ipoteza apărută în ultimele ore în spațiul public, potrivit căreia Nicu Popescu ar urma să fie numit în funcția de negociator-șef al Republicii Moldova pentru aderarea la Uniunea Europeană, după demisia de la minister.
„Nu cred că este cazul să discutăm despre dl. Popescu ca un potențial candidat pentru poziția de negociator-șef”
„Este un subiect foarte important, cu certitudine, pentru Republica Moldova, și pentru estul Europei, per ansamblu. Sunt multe mișcări tectonice foarte importante. Propun să nu ne concentrăm pe o anumită persoană, Nicu Popescu, Tudor Ulianovschi sau altcineva. Trebuie să vedem lucrurile per ansamblu, la nivel de strategie a Uniunii Europene, în contextul deciziei istorice. Într-adevăr, la finele anului trecut am avut decizia Consiliului European cu privire la lansarea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană, pentru Ucraina, în primul rând, și la pachet pentru Republica Moldova. Nu cred că trebuie să ne concentrăm atenția pe efortul lui Nicu Popescu, care a fost un element într-un efort mult mai mare din partea guvernării, dar a beneficiat, desigur, și de contextul favorabil geopolitic, din păcate, un context tragic în Ucraina: invazia Federației Ruse în Ucraina, și care a generat acele mișcări la nivel de Uniune Europeană, în primul rând datorită României, care a depus un efort extraordinar pentru Republica Moldova și pentru obținerea acestei decizii istorice, pentru lansarea negocierilor de aderare.
În al 2-lea rând, nu cred că este cazul să discutăm despre dl. Popescu ca un potențial candidat pentru poziția de negociator-șef. În primul rând, vă zic ca un ministru care vine din sistemul diplomatic, am 16 ani de experiență diplomatică, activând în diferite poziții, în diferite ambasade și fost reprezentant al Ministerului de Externe și Integrării Europene a Republicii Moldova. Pentru a fi un negociator-șef în procesul de aderare la UE, ca și în cazul României, deci nu știu dacă a fost ministrul de Externe în România care nu a fost sau nu a avut o experiență guvernamentală, diplomatică, executivă. Ori, fostul ministru Nicu Popescu nu are experiența diplomatică sau guvernamentală, respectiv nu cunoaște nici procedurile până în prezent, sper că le-a învățat în ultimii 2 ani, care țin de mersul negocierilor sectoriale. A fi negociator-șef trebuie să cunoști domeniul economic, agricol, piața internă, controlul prețurilor, forța de muncă, migrația și multe altele chestiuni”, a declarat fostul ministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene din R.Moldova, Tudor Ulianovschi.
„Este regretabilă numirea lui Mihai Popșoi la Externe”
Fostul ministru al Externelor din R.Moldova susține, în acest context, că „este regretabilă” decizia de numire a lui Mihai Popșoi la conducerea Externelor din R.Moldova. Potrivit lui Tudor Ulianovschi, guvernarea de la Chișinău este „în baza principiului de numiri politice”.
„Decizia de numire a domnului Mihai Popșoi a fost și este una politică. Este nevoie de un specialist cu experiență în domeniu și este regretabilă această numire a unei persoane cu zero virgulă procente experiență diplomatică, executivă. Avem experiență, și eu am muncit în cadrul ONU, e foarte clar și se vede cu ochiul liber când este un profesionist de partea cealaltă a mesei cu care tu discuți și ai niște discuții la greu, dar de la care obții rezultate pentru țara ta. Republica Moldova se confruntă cu o dilemă destul de clară. Pe plan extern, dna. președinte Maia Sandu a reușit obținerea susținerii din exterior, deci are o imagine pozitivă pentru Republica Moldova. Totodată, în plan intern, dna. președinte Mai Sandu nu controlează situația, ori guvernarea se conduce în baza principiului de numiri politice. Și aici apare întrebarea: este oare sustenabilă această abordare?
Ea este periculoasă, în opinia mea, creează premise pentru a crea erori care vor necesita un efort mult mai mare pentru a le redresa. Și aici contez foarte mult pe susținerea României, în primul rând, a domnului profesor Vasile Pușcaș, contez foarte mult pe efortul dumnealui, dar fără o capacitate administrativă de negociere din partea Chișinăului vor fi probleme. Dacă eram în locul guvernării de la Chișinău, în primul rând puneam accent pe specialiști. Din păcate, au rămas puțini specialiști din cauză că s-a mers pe principiul loialității politice. Ori, cei care lucrează în sistemul diplomatic, în sistemele executive, lucrează indiferent cine se află la cârma țării, sunt patrioții care muncesc, iar dacă în funcție se plasează persoane politice, este un risc. Este un risc asumat de actuala guvernare, care în opinia multor jurnaliști și gânditori din Republica Moldova și nu doar, este un risc. Este un risc pe care ți-l asumi într-un context geopolitic.. acum e potrivit, urmează alegerile Parlamentului European, urmează să vedem situația din Ucraina. Deci riscurile asupra securității regionale și lipsa, de fapt, a progresului real de reforme în Republica Moldova, criza migrării în masă a moldovenilor din Republica Moldova, argumentează necesitatea promovării de urgent a specialiștilor cu planuri de acțiuni, cu raportare”, a mai declarat fostul ministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene din R.Moldova, Tudor Ulianovschi, în direct la Puterea Știrilor.
Mihai Popșoi este noul ministru de Externe al R.Moldova, după ce Nicu Popescu şi-a dat demisia
Nicu Popescu ar urma să fie numit în funcția de negociator-șef al Republicii Moldova pentru aderarea la Uniunea Europeană, scrie publicația Unimedia.md. Întrebat la conferința de presă de miercuri ce funcția va prelua după ce și-a anunțat demisia de la șefia MAEIE, Popescu a răspuns că se va afla „mai mult în rețeaua de aeroporturi din întreaga Europă”.
„În primul rând funcția de negociator șef este o funcție care nu presupune traiul la Bruxelles. Negociatorul șef în mod normal se află în statul candidat și în cazul nostru negociatorul șef se va afla în Republica Moldova, evident cu deplasări regulate la Bruxelles, dar și în alte state capitale ale UE. După cum spuneam, alte anunțuri se vor face ulterior. În cazul meu, din nou, vom veni cu mai multe precizări, dar adevărul este că dacă ne uităm pur matematic la locul în care m-am aflat eu cel mai mult în ultimii ani, probabil m-am aflat cel mai mult în rețeaua de aeroporturi din întreaga Europă și în acest sens, din nou, această de revenire este una destul de ambiguă”, a răspuns Nicu Popescu.
Ministrul de externe al Republicii Moldova, Nicu Popescu, a anunțat miercuri că şi-a depus demisia după ce şi-a îndeplinit obiectivele cheie legate de apropierea ţării de Uniunea Europeană. În locul său a fost numit Mihai Popşoi, deputat al partidului de guvernământ PAS şi vicepreşedinte al Parlamentului.
Instituţia a fost separată cu această ocazie de componenta sa de integrare europeană, care devine un birou separat, Biroul pentru Integrare Europeană, condus de Cristina Gherasimov, cu rang de ministru fără portofoliu.
Cine este Tudor Ulianovschi
Fost ministru al Afacerilor Externe și Integrarii Europene, Tudor Ulianovschi este diplomat de carieră, cu o experiență de peste 17 ani în Guvern, fiind și unul din cei 8 candidați ai lumii la șefia Organizației Mondiale a Comerțului, fost Secretar de Stat la Externe, Ambasador la ONU și în Elveția, Însărcinat cu Afaceri în Qatar și in SUA.
Actualmente este membru al Consiliului de Directori a Asociației Americane de Energie Regenerabila, Membru al Consiliului de Administrare a Asociației Canadiene de Energie Regenerabila, precum și membru al Asociației Americane de Business cu Statele din Europa Centrală și de Est.
Din 2019 este prim-Vicepreședinte al companiei canadiene “Grasshopper Energy in domeniul energiei verde și vicepreședinte al Fondului „2050” de infrastructură sustenabilă.
Autor
-
Redactor-șef PS News, coordonează echipa de jurnaliști ai PS News din 2017. Are o experiență de peste 8 ani în presa online. Înainte de a intra în presă, a ocupat poziția de consilier parlamentar pentru 2 ani, în perioada 2013-2015. În aceeași perioadă a făcut parte din echipa de specialiști digitali ai unei mari corporații din Statele Unite ale Americii - Lotus Interworks. Este absolventă a Facultății de Științe Politice a Universității București și a unui master de Relații Internaționale și Studii Europene la aceeași facultate. Ulterior, a urmat și cursuri de prezentator TV la Academia „Studiourile Buftea”.
View all posts
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News