Skip to content
Economie Societate

Tudorache, ministerul Energiei: Intenția OUG 114 a fost bună. Punerea în practică a întâmpinat dificultăți

Inquam Photos

Competiția în Marea Neagră nu este deloc de neglijat, în privința extracției de gaze naturale. În afară de România, Bulgaria și Turcia investesc serios în prospectarea zonelor unde s-a putea găsi zăcăminte importante de gaze, a declarat Iulian- Robert Tudorache, secretar de stat în ministerul Energiei, cu ocazia conferinței Resursele Energetice de la Marea Neagră, în contexul Securității Naționale a României, organizată de PSNews.

Astfel, vecinii de la Sud de Dunăre au oferit deja două perimetre off shore pentru explorare, către consorțiul britanic-olandez Royal Dutch Shell pe de o parte, cât și pentru OMV, Total și Repsol, de cealaltă parte, valoarea studiilor făcute de companiile interesate depășind 18,5 milioane de euro.

În Turcia, PAO și Shell au investit deja 300 de milioane de dolari, pentru operațiuni de prospectare, în partea de Vest a Mării Negre, mai spune reprezentantul ministerului Energiei.

În România, autoritățile din domeniu au creat cadrul legislativ necesar operațiunilor de prospectare și exploatare pentru gazele din Marea Neagră, ceea ce reprezintă primul pas pentru ca țara noastră să profite de importantele ei resurse naturale din zăcămintele off shore.

Ministerul Energiei dorește să ofere partenerilor săi stabilitate, predictibilitate și încredere, pentru proiecte pe termen lung, de 20-30 de ani

Cu toate acestea, doar compania Black Sea Oil&Gas și-a anunțat intenția de a demara investițiile în perimetrul pe care îl deține în zona Neptun Deep.

Cele mai importante companii prezente în zona de coastă a României, OMV și Exxon, discută despre amânarea deciziei de a investi, nemulțumite de regimul fiscal cu care le întâmpină Statul român, cu atât mai mult după publicarea OUG 114.

În contextul BRUA, gazoductul pe care România îl construiește pentru a putea transporta și exporta gaze naturale, Iulian- Robert TUDORACHE spune că este foarte important pentru țara noastră ca cei doi giganți să ia decizia de a investi în perimetrele off shore din Marea Neagră, într-un viitor cât mai apropiat.

Cât despre OUG 114, secretarul de stat în ministerul Energiei spune că intenția a fost bună, și anume aceea de a proteja consumatorul final de gaze naturale, în perspectiva creșterii prețului după liberalizarea pieței.

Transpunerea efectivă a ideilor inițiale în practică și legislația secundară sunt însă cele care au întâmpinat dificultăți.

În concluzie, este nevoie ca toate părțile implicate să se pună la masa, pentru a discuta în încercarea de a găsi cea mai bună formula a actului normative”, a spus Iulian- Robert TUDORACHE.

Ministerul Energiei susține o piață liberalizată a gazelor naturale, iar OUG 114 nu afectează acest concept, dacă s-ar defini foarte clar prin legislația secundară consumatorii finali vulnerabili.

În altă ordine de idei, Iulian- Robert TUDORACHE spune că la ministerul Energiei nu a ajuns încă pentru avizare lista cu companiile din portofoliul ministerului care urmează a fi înglobate în Fondul Suveran de Dezvoltare și Investiții – FSDI.

El deplânge amânarea definitivării unei Strategii energetice pentru România, situație care oblige guvernul să vină cu soluții de compromise, precum OUG 114 și FSDI.

 

Conferința ”Resursele energetice de la Marea Neagră în contextul Securității Naționale a României”, organizată de PSnews.ro, partner principal Hidroelectrica

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *