Skip to content
Politică

Tudorel Toader anunță o nouă OUG pe Justiție. Sunt vizate și protocoalele

Inquam Photos / Octav Ganea

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, afirmă că are pregătită o Ordonanță de Urgență cu privire la mai multe dosare aflate pe rol la Înalta Curte de Casație și Justiție.

Dacă prin OUG se va extinde termenul actual de 30 de zile, ar apărea bază legală pentru invalidarea tuturor sentinţelor definitive date de completurile de 5 judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie începând cu anul 2014. Vorbim inclusiv de condamnarea lui Liviu Dragnea în Dosarul Referendumul.

„Am pregătit un proiect de ordonanţă de urgenţă pentru repunerea în termen a tuturor celor care au fost condamnaţi de către complete nelegal constituite. Şi vor putea face contestaţie în anulare, repuşi fiind în termen prin ordonanţă, iar instanţă, în complet legal constituit, îi va judeca şi dacă vor fi vinovaţi vor plăti, dacă nu vor fi vinovaţi, sigur nu există temei să plătească. Aceasta este o primă şi imediata măsură”, a spus Toader, duminică seara, într-o intervenţie telefonică la România TV.

Ordonanţa de urgenţă este pregătită. Nu decid eu momentul. Eu propun soluţia. Eu am făcut draftul de ordonanţă, doamna prim-ministru va decide. Dar ce cred eu, în cel mai scurt timp posibil”, a subliniat ministrul, citat de ziare.com

Nu este prima oară când Tudorel Toader spune că are de gând să le albească astfel cazierul condamnaţilor din ultimii ani de la ICCJ, însă acum reluând ideea a anunţat şi că are ordonanţa pregătită.

Ce prevede acum legea

Potrivit Codului de Procedura Penală, termenul în care poate fi introdusă aceasta contestaţie în anulare este de 30 de zile de la data comunicării deciziei instanţei.

Practic, potrivit actualelor prevederi legislative, contestaţii în anulare au depus doar câteva zeci de persoane condamnate de completurile de 5 de la ICCJ.

Aceşti foşti demnitari condamnaţi definitiv au cerut suspendarea executării pedepsei şi rejudecarea apelurilor în baza deciziei CCR referitoare la constituirea completurilor de 5 de la Înalta Curte din perioada 2014-2018.

Solicitările au fost aprobate în principiu şi unele VIP-uri condamnate au ieşit deja din închisoare inaiante de Crăciun.

Albirea lui Dragnea

Din 2014 până în prezent completurile de 5 judecători au dat însă mai multe decizii definitive de condamanare în dosare mediatizate, cel mai cunoscut fiind cazul lui Liviu Dragnea.

Pe 22 aprilie 2016, Liviu Dragnea a fost condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare. Dragnea a fost acuzat de folosirea influenţei sau a autorităţii de către o persoană care deţine o funcţie de conducere într-un partid, în scopul obţinerii pentru sine sau altul de foloase necuvenite.

Trebuie spus că, din cauza acestei condamnări, Liviu Dragnea nu poate ocupa o funcţie în Executiv. Astfel, articolul (2) din Legea 90/2000 privind organizarea şi funcţionarea Guvernului României şi a ministerelor, în vigoare şi astăzi, are următoarea forma actualizata:

„Pot fi membri ai Guvernului persoanele care au cetăţenia romană şi domiciliul în ţară, se bucura de exerciţiul drepturilor electorale,nu au suferit condamnări penalesi nu se găsesc în unul dintre cazurile de incompatibilitate prevăzute în cartea I titlul IV din Legea nr. 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi în mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei, cu modificările şi completările ulterioare.”

Vrea ordonanţa şi pentru protocoale

Pe de altă parte, Tudorel Toader a spus că, cel mai probabil, se va alege varianta ordonanţei şi în cazul dosarelor construite în baza protocoalelor secrete dintre Ministerul Public şi SRI, dar deocamdată aşteaptă motivarea Curţii Constituţionale.

„A mai declarat Curtea neconstituţională şi constituirea sau încheierea acelor protocoale. Aşteptam motivarea deciziei Curţii, vedem dezlegarea pe care o vor da judecătorii constituţionali şi în funcţie de care, probabil, vom proceda în aceeaşi măsură să le dăm posibilitatea juridică legală să verifice dosarul, să fie contestat, să verifice dacă urmărirea penală a fost făcută pe probele legale din Codul de Procedura Penală sau a fost făcută pe lângă procedura penală, pe bază de protocoale şi de către organe judiciare care nu sunt abilitate în urmărirea penală (…).”

Ordonanţa de urgenţă pentru contestaţia în anulare de către cei condamnaţi definitiv, care au pierdut termenul de contestaţie, condamnaţi în complete nelegal constituite, asta e una. Doi – aşteptam decizia şi, în funcţie de dezlegarea judecătorilor, cel mai probabil vom proceda la fel”, este declaraţia ministrului Toader pe tema protocoalelor.

Amintim că CCR a admis, miercuri, sesizarea Camerei Deputaţilor referitoare la existenţa unui conflict între Parlament şi Ministerul Public.

Curtea Constituţională a precizat că parchetele şi instanţele judecătoreşti sunt cele care vor stabili dacă s-a încălcat legea prin depăşirea competentelor, în cazul dosarelor care au la baza acte efectuate în baza protocoalelor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *