Skip to content
Politică

Tudorel Toader dă peste nas CSM-ului, dar TACE în problema momentului

bzi.ro

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, dă peste nas Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), dar TACE în problema momentului.

„CSM a dat aviz negativ pe soluții propuse de CSM”, a sunat ironia exprimată luni de către guvernant, după votul negativ dat în plenul instituției conduse de către Mariana Ghena asupra proiectelor lui Toader de modificare a legilor justiției.

Proiectul de Legi ale justiției își urmează parcursul, a declarat ministrul Justiției luni la Iași, neascunzându-și uimirea față de avizul dat de către Consiliul Superior al Magistraturii, transmite Agerpres.

„Contra-ironia” (ca să zicem așa) face ca marele absent din acel plen al CSM să fi fost însuși ministrul Toader.

Aflat la Iași pentru a lua parte la festivitatea de deschidere a anului universitar 2017-2018 de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”, ministrul Tudorel Toader a precizat că nu se pune problema rescrierii proiectului de legi ale justiției. Conform demnitarului, pachetul propus are are foarte multe soluții venite de la CSM, are foarte multe soluții de punere de acord cu soluțiile Curții Constituționale a României (CCR).

Și pentru că tot a venit vorba despre CCR: joia trecută, Toader anunța că, cel mai probabil, luni (adică astăzi) ar urma să sesizeze instituția condusă de Valer Dorneanu cu privire la oportunitatea anchetei DNA în dosarul Teldrum-Belina. Totuși, în declarația de luni, Tudorel Toader nu a rostit nimic despre acest subiect.

DETALII AICI: Zi cu emoții la CCR pentru dosarul Teldrum-Belina

Revenind la sarcasmul față de CSM, iată ce a declarat Tudorel Toader tot luni despre votul Consiliului asupra proiectelor ministrului: „N-ai ce să rescrii acolo. E vorba doar de câteva soluții, puncte asupra cărora părerile sunt diferite. În rest există o convergență. Eu mă așteptam să primesc de la CSM avize punctuale pe fiecare propunere legislativă, nu unul în bloc, dar este opțiunea dânșilor, ne raportăm la tehnica legislativă, la Constituție, iar proiectul de lege își va urma, cu anumite modificări, parcursul”.

În ceea ce privește avizul negativ dat de magistrații CSM, ministrul Justiției a spus că este rezervat în ceea ce privește avizul dat, chiar dacă acesta este unul consultativ.

„Am anumite rezerve față de acest aviz negativ, consultativ fiind, pentru că în proiectul de lege Ministerul Justiției a reținut foarte multe dintre propunerile formulate chiar de către CSM. Cele mai multe propuneri vin de acolo. Înțeleg, prin urmare, că CSM a dat aviz negativ pe soluții propuse de CSM. Proiectul de lege propune modificări pentru punerea de acord a legilor justiției cu deciziile Curții Constituționale. Nu poți da aviz negativ, nu poți spune că nu ești de acord cu o modificare ce transpune deciziile Curții Constituționale”, a declarat Toader.

Tudorel Toader a recunoscut totodată că proiectul de lege „propune modificarea multor soluții legislative pe care le-am apreciat, dar Parlamentul va decide dacă nu cumva sunt anumite privilegii: acela de a te pensiona din judecător, procuror, azi, de a te reîncadra mâine-poimâine tot pe post de judecător, procuror (dar pe o altă procedură decât cea de la CSM), acela de a fi procuror la Parchetul de pe lângă Judecătorie cu grad și salariu de Parchetul de cel mai înalt nivel, de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, acela de a deține spațiu locativ aparținând Ministerului Justiției și după pensionare sau după decesul fostului magistrat”.

„Sunt multe soluții în actuala redactare pe care eu am propus să fie eliminate pentru că se creează acest decalaj, acest privilegiu în fața legii. Ele sunt propuneri în revenire în parametrii normalului, dacă mă pot exprima așa, parametri în care orice persoană se raportează la exigențele constiuționale”, a mai spus ministrul Justiției.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *