Fostul judecător al Curţii Constituţionale Tudorel Toader afirmă că din punct de vedere juridic decizia de joi a Curţii de Apel Ploieşti referitoare la anularea alegerilor prezidenţiale de anul trecut nu are „absolut niciun efect”, pentru că instanţa superioară „sigur” o va invalida. Toader mai spune că din 1991 încoace niciun judecător nu a decis cu privire la hotărârile Curţii Constituţionale, pentru că tot românul ştie că respectivele decizii sunt definitive, general obligatorii de la publicarea în Monitorul Oficial şi nu există nicio cale de atac împotriva lor. Potrivit fostului judecător constituţional, şi Tribunalul UE, şi CEDO au spus recent că nu au competenţe să invalideze decizia CCR.
Întrebat la Digi 24 ce consecinţe are decizia de joi a Curţii de Apel Ploieşti, care a admis o cerere de anulare a hotărârii CCR prin care era anulat procesul electoral din decembrie 2024, fostul judecător al Curţii Constituţionale a răspuns: „Discutaţi dumneavoastră, discutăm noi această decizie pe care a dat-o judecătorul de la Ploieşti, se nasc unele speranţe, unele emoţii pentru parte dintre alegători. El, judecătorul, se face cunoscut, îl ştim noi cu nume şi prenume, chiar dacă printr-o anomalie juridică, ceva care iese din tiparele dreptului normelor legale, normelor constituţionale. Din punct de vedere juridic, nu are absolut niciun efect pentru că instanţa superioară sigur va invalida această decizie”.
Tudorel Toader a adăugat că rămâne de văzut „ce l-a mânat” pe acel judecător să decidă aşa ceva.
„Din 1991 până în prezent, niciun judecător nu a decis cu privire la hotărârrile Curţii Constituţionale pentru că tot românul ştie că respectivele decizii sunt definitive, general obligatorii de la publicarea în Monitorul Oficial şi nu există nicio cale de atac împotriva lor. Bunăoară, de dată recentă am văzut că Tribunalul Uniunii Europene a spus că nu are competenţe peste decizia CCR. CEDO, de asemenea, a spus că nu are competenţe pentru a verifica, pentru a invalida decizia CCR, pe cale de consecinţă cu atât mai puţin ar putea un judecător de fond care nu este în jurisdicţia constituţională să antameze aşa ceva”, a subliniat Toader.
Citeste mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News