Skip to content
Politică

Tudorel Toader, despre scrisoarea judecătorilor către CSM: Este o problemă de fond!

cotidianul.ro

Tudorel Toader, ministrul Justiției, a dat joi declarații cu privire la scrisoarea judecătorilor adresată Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), cea în care lansau un apel de apărare a independenței sistemului judiciar.

CITIȚI ȘI Forumul Judecătorilor din România cere intervenția CSM: Formă de presiune şi tentativă de intimidare!

Concret, Toader susține că înainte de a se pronunța are nevoie de documentele semnate de magistrați, pentru a putea oferi un răspuns „argumentat și procedural”, informează EVZ.ro.

„Cred că cele două teme aduse în discuție sunt extrem de importante și trebuie discutat la nivelul garantului independenței justiției. Procedural, azi, nu am aceea declarație și nici memoriul asociației profesionale semnat de 1000 de magistrați cărora trebuie să le răspunde. Trebuie să dăm un răspuns argumentat și procedural. Eu cred că trebuie reținute spre dezbatere, dar cu rugămintea să difuzați materialele pe care le discutăm, altfel intrăm în derizoriu. Eu fără să citesc, nu voi putea dezbate. Este o problemă foarte importantă, care trebuie dezbătută. 

Eu am opinat că sunt cele două probleme cele mai importante de pe ordinea de zi, dar pe lista suplimentară. Aici este o problemă de fond, o problemă referitoare la separarea puterilor în stat.

Există o tentație a puterii indiscutabilă, o tentație a puterii de a se extinde. Uitați-vă numai la conflictele instituționale sesizate la CCR: de fiecare dată o putere a reclamat faptul că o altă putere a intrat peste atribuțiile ei”, a spus Tudorel Toader.

Scrisoare magistraților prin care solicită CSM-ului apărarea independenței Justiției a fost trimisă ca reacție la discursurile liderilor coaliției de guvernare, exprimate în cadrul mitingului PSD ce a avut loc săptămâna trecută.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *