Skip to content
Politică

Tudorel Toader întoarce armele și se dă victimă după ce a vrut să atace Justiția

http://inquamphotos.com/ George Călin

Ministrul Justiției Tudorel Toader se dă victimă pe scena politică din România, dar nu trebuie să uităm de legea recursului compensatoriu dată de acesta, care a dus la eliberarea a mii de infractori, mulți dintre ei foarte periculoși. Infractorii eliberați, în urma legii lui Tudorel, au continuat să pună în periculos securitatea cetățenilor și unii au fost arestați din nou.

Este vorba despre o grațiere mascată, aplicată de Tudorel, care prevedea că deținuții încarcerați în condiții inumane benefiază de 6 zile reduse din pedeapsă pentru fiecare 30 de zile executate. Cum toate penitenciarele din țară au condiții inumane, oricine și-a încercat norocul, iar cei mai mulți au avut câștig de cauză. Numai că legea lui Tudorel s-a aplicat și pentru infractorii foarte periculoși, cum ar fi violatorii, tâlharii sau chiar criminalii.

Marea victorie a lui Tudorel Toader este, fără discuții, revocarea din funcție a Laurei Codruța Kovesi. Aceasta a pierdut șefia DNA după un atac strategic al ministrului Justiției, când Tudorel împreună cu CCR, l-au constrâns pe Iohannis să semneze decretul pentru demiterea fostei șefe DNA. A încercat același lucru cu Lazăr și deși avea șanse mari să își atingă obiectivul, a renunțat chiar la ultima lovitură, preferând să aștepte sfârșitul lunii aprilie, când se încheie mandatul actualului procuror general al țării. Nu l-a atacat pe procurorul general nici când s-a descoperit că Lazăr a fost un instrument al regimului Ceașescu și a contribuit la un sistem legislativ represiv.

Codul Penal, victima Guvernelor Boc și Cioloș

Guvernul PSD nu este nici primul și nici ultimul care a încercat să modifice Codul Penal.

Guvernul Boc a modificat în 2009 Codul Penal și Civil fără nicio dezbatere publică, fără să prezinte proiectul înainte, fără să asculte societatea civilă. Au acționat departe de ochii cetățenilor, au aplicat rapid tot ceea ce au vrut și și-au asumat răspunderea. În 2009, în fața Parlamentului, Emil Boc declara că Guvernul său își asuma răspunderea pentru modificările aduse Codului Penal și cerea un vot de încredere.

Cioloș, un om de o duplicitate nemaivăzută în politică, acuză actualul Guvern pentru ceva ce el, în calitatea de premier al României, a făcut deja în 2016. La vremea respectivă, „tehnocrații” au adus modificări importante Codului Penal pe ascuns și în viteză. Niciun magistrat n-a comentat atunci, n-a protestat că nu a existat dialog, n-au ieșit în stradă pentru că gestul Guvernului Cioloș a fost unul fatal. Legile pe Justiție nu se pot schimba fără o dezbatere publică și fără să fie prezentat proiectul înainte de a fi adoptat.

În 2009 și 2016 aceste gesturi au trecut neobservate în societate și n-au contat în ochii celor care astăzi se bat cu pumnul în piept că luptă pentru justiție, mai ales în ochii unui domn judecător care face mai mult politică decât justiție.

Tudorel se dă victimă

Astăzi, Tudorel Toader va afla că în CEx-ul PSD i s-a cerut demisia. Baronii PSD nu mai pot accepta să vadă că alte Guverne au reușit să schimbe Codul Penal, iar Tudorel îi „păcălește”, după cum a spus chiar Dragnea, de la o zi la alta. Ministrul Justiției a fost mai mult o piedică decât un instrument.

Acum Tudorel nu mai e de folos nimănui și șansa sa este aceea de a se întoarce la Universitatea din Iași, acolo unde era profesor de drept. Dar în decembrie 2018, mai multe cadre didactice de la Universitate au cerut revocarea din funcție a rectorului suspendat Tudorel Toader. Ministrul a fost criticat aspru de către colegii săi și, probabil, va avea viață grea dacă se va întoarce în învățământul universitar, existând șanse mari să piardă funcția de rector, mai ales că va fi fără sprijin politic. De asemenea, au urmat și sute de absolvenți ai Universității Al. I. Cuza care i-au cerut demisia din funcția de rector, în ianuarie 2019.

„Noi, absolvenți mai vechi și mai noi ai Universității „Al. I. Cuza” din Iași, vă cerem în mod public demisia pentru prejudiciul de imagine pe care îl aduceți unui simbol al învățământului românesc, dar și un simbol pentru fiecare dintre noi în parte”.

Tudorel a ajuns subit în poziția ingrată de a nu mai fi dorit de nimeni, în nicio funcție, într-o carieră ratată de ministru și, totodată, una de profesor universitar. Va rămâne o amintire tristă în politică și celebru pentru toți infractorii eliberați cu legea recursului compensatoriu. Dar peste câțiva ani nimeni nu va mai vorbi despre ele, așa cum nimeni nu-și amintește loviturile date de Boc și Cioloș la Codul Penal.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *