Skip to content
Politică

Tudorel Toader, între ciocan și nicovală: ultimatumul lui Dragnea și cele două variante ale ministrului Justiției

" "

Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor a fost suspendată, miercuri, din lipsă de cvorum, după ce social-democrații au decis să nu participe la sesiunea de vot final unde trebuia să fie supusă aprobării moțiunea simplă împotriva ministrului Justiției, Tudorel Toader. Votul va fi dat cel mai probabil într-o ședință de plen săptămâna viitoare. Așadar, mazilirea lui Tudorel Toader se mai amână cu încă o săptămână.

Atacul asupra lui Toader

" "
" "

Liviu Dragnea a precizat astăzi că în rândul parlamentarilor social-democrați există o stare de nemulțumire față de Tudorel Toader și că, din acest motiv, se impune o discuție, săptămâna viitoare, în cadrul coaliției. ”Trebuie o discuție în coaliție după ce se întoarce doamna prim-ministru referitor la Tudorel Toader. Există o stare de nemulțumire pe care nu avem de gând să o ascundem în rândul parlamentarilor care trebuie lămurită săptămâna viitoare”, a declarat Dragnea. la semnalul liderului suprem, membrii Partidului Social Democrat s-au năpustit din toate direcțiile la adresa lui Tudorel Toader.

Cătălin Rădulescu i-a reproșat lui Toader că „își face o agendă proprie”. „Nu a dat Ordonanța pe Coduri. Stăm cu Codurile care sunt constituționale pe care dânsul nu le-a făcut. Ordonanța prin care se permite revizuirea celor care se consideră nevinovați nu a făcut-o. Dânsul își face o agendă proprie. O să vedem ce decizie luăm. Astăzi nu participăm la vot. Asta e tot ce pot să vă spun. O să discutăm în coaliție”, a spus Cătălin Rădulescu în Parlament. Florin Iordache, l-a amenințat și el pe Tudorel Toader spunând că „Eu şi colegii mei din PSD am luat voturi să fim la putere şi să îndeplinim ceea ce am promis. Noi am promis o justiţie în slujba cetăţeanului, o justiţie astfel încât să nu mai existe abuzuri în justiţie, dle ministru (…)Aveţi obligaţia dle ministru să ne spuneţi când daţi această ordonanţă. În fine, Eugen Nicolicea îl acuză pe ministrul Justiţiei că „a tărăgănat” revocarea din funcţie a procurorului general. Nicolicea i-a reproşat lui Toader că nu îşi asumă modificările la legile justiţiei şi că se laudă că a făcut modificările impuse de Curtea Constituţională, ceea ce înseamnă că doar a cârpit, fără a „construi ceva nou”.

Tudorel Toader mai are doar două variante

Prin absența de astăzi din sală a deputaților PSD, Liviu Dragnea a făcut o demonstrație de forță și i-a dovedit lui Tudorel Toader că funcția sa de ministru al Justiției atârnă de un fir de ață. Liderul PSD a declarat că vor avea loc discuții în cadrul coaliției. Astfel, Tudorel va primi un ultimatum: dacă vrea să își păstreze funcția va trebui să îi facă pe plac lui Dragnea și să dea OUG pe Codurile penale, lucrul acesta fiind confirmat și de unele surse politice. Liviu Dragnea se simte presat de termenele in dosarul „Bombonica” care curg implacabil, astfel că acesta s-ar putea alege cu o condamnare definitivă cu executare chiar în luna mai, înaintea alegerilor europarlamentare. De aici presiunea pe ministrul Justiției. Astfel că Tudorel Toader va avea de ales: fie își va prezenta demisia din funcție și își va păstra o urmă de onoare, fie se va pune în totalitate în serviciul liderului PSD și va da OUG pe amnistie și grațiere, căci a treia variantă – cea în care nu își prezintă nici demisia și nici nu dă OUG – conduce negreșit tot la eliminearea lui Toader, dar prin moțiune simplă.

Desigur, dacă Tudorel Toader va dispărea din peisaj se pune întrebarea cine va fi înlocuitorul? Florin Iordache a declarat că ar da iarăşi OUG 13. Este clar că Florin Iordache, Eugen Nicolicea, sau altul de acest gen nu va fi acceptat de Iohannis. Şi nu va emite decretul de remaniere a lui Toader până nu are un înlocuitor convenabil.  PSD ar vrea pe cineva care să dea odată OUG-ul de amnistie şi graţiere, OUG-ul privind completurile de 5 şi cel referitor la protocoalele secrete. Va găsi pe cineva dispus să facă acest gest extrem de riscant? Greu de găsit un ministru al justiţie, cât de cât competent şi care să-şi asume „sinuciderea” profesională prin semnarea OUG-urilor cerute de Dragnea şi PSD.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *