Skip to content
Politică

Tudorel Toader își numără zilele la ministerul Justiției. Cum au acționat social-democrații în Parlament de fiecare dată când Dragnea le-a dat ”liber” la vot

Preşedintele Partidului Social Democrat, Liviu Dragnea, a declarat că senatorii PSD vor vota ”după cum le dictează conştiinţa” la moţiunea simplă împotriva ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, care va fi dezbătută luni, 15 aprilie. Același lucru a fost susținut și de liderul PSD Florin Iordache, care a precizat, într-un mesaj pentru PSnews, că votul senatorilor social-democrați ”va fi la liber”.

Istoria recentă arată, însă, că de fiecare dată când Liviu Dragnea a declarat în public că nu va interveni și că parlamentarii PSD vor vota ”conform propriei conștiințe”, rezultatul votului a fost întotdeauna cel așteptat de liderul partidului.

Chiar prima moțiune depusă de Opoziție împotriva lui Tudorel Toader, în octombrie 2018, de data aceasta în Camera Deputaților, a avut o soartă similară. Dragnea a anunțat public că deputații PSD vor vota la liber, iar rezultatul l-a confirmat pe Toader, aflat atunci încă în grațiile liderului social-democrat, în funcția de ministru al Justiției. Moțiunea a fost respinsă cu un vot masiv PSD ”împotrivă”.

La începutul lui martie, o nouă tentativă a Opoziției de a-l înlătura pe Tudorel Toader s-a împotmolit la cvorum. Parlamentarii PSD au lipsit, intenţionat, din plen, iar Opoziţia nu a reuşit să adune cvorumul de şedinţă.
La fel s-a întâmplat și în cazul solicitării DNA prin care se cerea urmărirea penală a senatorului Titus Corlățean în dosarul ”Vot Diaspora 2014”. Dragnea a apelat la ”conștiința” social-democraților, drept urmare solicitarea DNA a fost respinsă de Senat, cu votul majoritar al PSD.

De altfel, de la ultimele alegeri, din 2016, și până în prezent, Opoziția a depus doar la Camera Deputaților 17 moțiuni simple și toate au picat la vot.

Acuzații publice

De data aceasta, însă, moțiunea depusă de PNL și USR în Senat împotriva lui Tudorel Toader are mari șanse să treacă. Refuzurile repetate ale ministrului Justiției de a da Ordonanțele de Urgență cerute de PSD l-au transformat în persona non grata.

Mai mult, Liviu Dragnea a renunțat și la minima diplomație, anunțând public că se simte păcălit de Toader.

„Eu am zis că nu mai vreau să discut, pentru că ne-am lăsat păcăliţi, tot partidul. Cred că domnul Toader ne-a păcălit, nu ştiu dacă o fi singur sau au fost doi… Încă nu ştiu. A făcut-o intenţionat, neintenţionat… Ieşi în ianuarie şi spui «vreau să adopt ordonanţa aia şi ordonanţa aia». Eu eram plecat atunci, am auzit, nu a vorbit cu nimeni. Dar nu poţi să ieşi la începutul anului că adopţi o ordonanţă, ridici scandalul până la cer, stăm sub toate gloanţele, şi din ţară şi din străinătate, pe ceva care vii şi spui la un moment dat «păi nu mai pot să adopt că nu se justifică urgenţa». Şi atunci s-a şi generat un scandal inutil, s-a şi blocat dezbaterea în Parlament şi mulţi oameni zic: «dar până la urmă, nu ăsta a fost planul?»”, a spus Dragnea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *