Skip to content
Politică

Tudorel Toader, noi precizări privind OUG: Este o lege civilă şi nu penală

Tudorel Toader vine cu noi precizări privind OUG pe legile justiţiei şi subliniază că Klaus Iohannis ar fi trebuit să cunoască chestiuni legate de modificările necesare pe care Ordonanţa le aduce, precum amânarea pensionării magistraţilor, faţă de care Comisia de la Veneţia s-a declarat favorabilă.

„Simple precizări referitoare la OUG pentru modificarea Legilor justiţiei:

Preşedintele Republicii cunoştea sau ar fi trebuit să cunoască următoarele:

În lipsa OUG, ar fi intrat în vigoarea Legea nr.242/2018, ar fi creat dreptul magistraţilor de pensionare anticipată la 20 de ani de activitate, contrar recomandării Comisiei de la Veneţia, contrar „îngrijorărilor prezidenţiale „ situaţie în care peste 2000 de magistraţi ar fi dobândit vocaţie la pensionarea anticipată, existând riscul real de creare a unui deficit de personal.

În acelaşi timp, în acord cu recomandările Comisiei de la Veneţia, prin OUG:

– se asigură stabilitate membrilor aleşi din CSM, prin aceea că nu mai pot fi revocaţi pe motive subiective, constând în pierderea încrederii din partea celor care i-au ales;
– se consacră în mod explicit, faptul că reprezentanţii societăţii civile participă cu drept de vot, la lucrările plenului CSM;
– se prevede faptul că procurorii de la DNA şi DIICOT nu mai pot fi revocaţi în situaţia aplicării celei mai uşoare sancţiuni, cu avertismentul;
– se prevede transmiterea în direct a interviului susţinut de către candidaţii pentru funcţiile de rang înalt, din cadrul Ministerului public !

Fără a fi examinat şi avizat OUG, Comisia de la Veneţia a reţinut rezolvarea parţială a problemei pensionării anticipate a magistraţilor, declarându-se favorabilă abrogării acestei prevederi legale. În mod formal, OUG urmează să fie transmisă Comisiei de la Veneţia spre examinare şi avizare, aviz care ar urma să fie adoptat la Plenara din decembrie 2018 ! În acelaşi timp, OUG a uniformizat cerinţa de vechime în magistratură, pentru procurorii cu funcţii de execuţie din cadrul PÎCCJ, DNA şi DIICOT, vechime care trebuie să fie de 10 ani.

Pentru funcţiile de conducere se prevede o vechime de 15 ani, spre deosebire de prevederile Legii 242/2018, care stabileau o vechime de 18 ani pentru procurorii de la PÎCCJ”, a scris ministrul Justiţiei pe Facebook.

Tudorel Toader a mai adăugat că OUG se aplica oricum doar în viitor pentru că este o lege civilă, însă consideră că o eventuală nouă modificare a legilor justiţiei ar trebui să vizeze necesitatea gradului profesional pentru parchetul de pe lângă Curtea de Apel.

„În repetate rânduri am subliniat cerinţa distincţiilor necesare dintre legea civilă şi legea penală ! OUG este o lege civilă şi nu penală, iar pe cale de consecinţă se înţelege faptul că nu poate retroactiva, nu afectează stabilitate dobândită în condiţiile legii ! Neafectând stabilitatea dobândită în condiţiile legii, cerinţa celor 10 ani vechime pentru procurorii de la PÎCCJ, este incidentă zecilor de procurori delegaţi de către procurorul general al PÎCCJ, iar pe viitor se va aplica faţă de toţi cei care doresc să devină procurori în cadrul PÎCCJ ! Consider că o eventuală nouă modificare a legilor justiţiei, ar trebui ca pe lângă cerinţa vechimii în magistratură, pentru procurorii de la PÎCCJ, DNA şi DIICOT, să se prevadă şi cerinţa gradului profesional corespunzător parchetului de pe lângă Curtea de Apel”, a mai scris Tudorel Toader.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *