Skip to content
Politică

Tudorel Toader nu a scăpat de sabia remanierii. Silviu Mănăstire descâlcește ițele mutării de la Ministerul Justiției

Jurnalistul Silviu Mănăstire a a declarat, miercuri, pentru PSNews.ro că decizia PSD de a-l remania pe Tudorel Toader din funcția de ministru al Justiției pentru a-l înlocui cu Eugen Nicolicea, a fost o acțiune premeditată încă din toamna anului trecut. Totodată, ziaristul consideră că Eugen Nicolicea a fost nominalizat pentru o astfel de funcție, datorită loialității sale față de Liviu Dragnea.

”În primul rând, de o săptămână cel puțin, poate și de mai mult, cam toți liderii importanți din jurul lui Liviu Dragnea au anunțat public și au cerut demisia lui Tudorel Toader. Chiar la mine în emisiune, săptămâna trecută, Claudiu Manda i-a cerut în direct pentru prima dată demisia lui Tudorel Toader. Joia trecută s-a întâmplat lucrul ăsta.

Evident, oamenii apropiați de Liviu Dragnea nu ar fi cerut lucrul ăsta fără să aibă consimțământul și să fie practic înțeleși cu Liviu Dragnea să facă lucrul ăsta. Au pus presiune publică pe Tudorel Toader, presiunea politică a fost construită apoi în media, strategia fiind să se ajungă la acest vot în Comitetul Executiv. În concluzie, era deja o strategie bine pusă la punct de ceva vreme. Eugen Nicolicea s-a dovedit extrem de loial lui Liviu Dragnea în ultima perioadă, numele lui a fost vehiculat anul trecut în toamnă, când s-a pus problema schimbării lui Tudorel Toader. A scăpat atunci Tudorel Toader, l-a salvat Tăriceanu. Deci, fiind un loial al lui Liviu Dragnea, evident că Nicolicea era cea mai ușoară nominalizare. Iordache mai fusese, avea de ales între Șerban Nicolae și Eugen Nicolicea. Practic, Dragnea a forțat nominalizarea și a obținut și votul, pentru că el controlează 90% din Biroul Executiv al PSD”, a afirmat Silviu Mănăstire.

Întrebat dacă Eugen Nicolicea este potrivit pentru funcția de ministru al Justiției, realizatorul TV a spus:

”Nu, evident. Tudorel Toader are, oficial, o pregătire superioară lui Eugen Nicolicea, cu amendamentul că Niolicea are o experiență parlamentară mai mare. Dar, la nivel de CV, din punct de vedere profesional, al competențelor în zona științelor juridice, Tudorel Toader este mult mai calificat decât Eugen Nicolicea, nu încape discuție”, a precizat jurnalistul.

De asemenea, Silviu Mănăstire este de părere că Tudorel Toader, de-a lungul mandatului său, i-a păcălit pe social-democrați cu modificările Codului Penal.

”Tudorel Toader i-a păcălit așa cum a spus și Dragnea. I-a păcălit întârziindu-i pe cei de la PSD vreo 6 luni, pentru că ei puteau face modificările Codului Penal încă din toamna anului trecut. S-a pus o întrebare: De ce, când au venit la guvernare în ianuarie 2017, în loc să modifice Codurile Penale, prin lege, prin Parlament, de ce au dat ordonanța privind amnistia și grațierea? Pentru că, explică tot ei de la PSD și până la urmă faptele așa au arătat că s-a întâmplat, modificările la Codurile Penale au fost contestate de președinte, de PNL și a fost o procedură care a durat aproape un an de zile până când toate proiectele lor au trecut de deciziile CCR.

Cert este că în toamna anului trecut, PSD-ul putea să modifice Codurile Penale, conform deciziilor Curții, deci PSD era obligat după ce Curtea a hotărât că peste o sută de articole sunt neconstituționale. Tudorel Toader i-a păcălit că o să dea ordonanțe, ei au așteptat ordonanțele după Tudorel Toader, care i-a păcălit cât a putut, și s-au trezit că modificările vizate nu s-au făcut nici acum. 

Nu prea mai contează cine va fi ministrul Justiției din moment ce și-au asumat să treacă modificările prin Parlament, chiar nu mai contează că-i Nicolicea, că-i Vasile, că-i Georgel. Dacă o fac prin Parlament, asta e, de văzut dacă au majoritate în Parlament să le  treacă, dar asta este o altă discuție”, a spus jurnalistul.

Declarația lui Silviu Mănăstire vine în contextul în care liderii PSD au decis miercuri, în şedinţa CEx, retragerea sprijinului politic pentru ministrul Justiţiei, Tudorel Toader. Decizia vine după criticile lui Dragnea adresate lui Toader privind realizarea ordonanţelor pentru modificarea codurilor penale şi contestaţia în anulare. După şedinţa Comitetului Exectutiv, PSD a convocat plenul la Senat pentru votul la moţiunea împotriva ministrului Justiţiei, însă votul a fost între timp amânat.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat că va avea o întrevedere cu preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, după anunţul că Partidul Social Democrat i-a retras spriijinul politic pentru funcţia de ministru al Justiţiei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *