Skip to content
Politică

Tudorel Toader nu scapă de sabia remanierii: Două nume, în cărți pentru conducerea Ministerului Justiției

Inquam Photos / Octav Ganea

Zilele lui Tudorel Toader la Ministerul Justiției sunt numărate. Surse politice au dezvăluit pentru PSnews.ro că Liviu Dragnea este decis să îl schimbe pe acesta de la minister. Liderul PSD a izbucnit încă de joia trecută, după ce Guvernul eșuase din nou în a emite ordonanța de urgență pentru modificarea Codurilor Penale. Astfel, șeful PSD a dat un prim semnal public al sfârșitului răbdării pe care a avut-o cu Tudorel Toader.

Ar trebui să modificăm Constituția ca să rămână el ministrul Justiției, că este cel mai bun, nu din țară, din regiune!”, l-a ironizat Liviu Dragnea pe ministrul Justiției.

Tudorel Toader își pregătește strategia împotriva unei decizii de demitere: două variante luate în calcul

De cealaltă parte, dorința lui Liviu Dragnea de a-l demite de la conducerea ministerului Justiției l-a determinat pe Tudorel Toader să sugereze, public, prin misterioasele postări pe Facebook, sâmbătă noaptea, că ar fi presat să emită ordonanțe de urgență: „O simplă precizare! În lipsa urgenței nu poate fi emisă o ordonanță de urgență!”. Potrivit informațiilor de la vârful Coaliției de guvernare, ministrul Justiției și-ar pregăti astfel strategia împotriva unei decizii de demitere care ar putea să fie luată de CEX al PSD.

Concret, o primă variantă luată în calcul de actualul șef de la Ministerul Justiției este ca înainte de CEX al PSD acesta să prezinte public motivele pentru care nu pot fi emise ordonanțele de urgență dorite de PSD și să invoce chiar un conflict personal cu Liviu Dragnea. O altă variantă luată în calcul de Tudorel Toader este ca în cazul în care CEX al PSD dă un vot politic pentru a i se retrage sprijinul politic, acesta să prezinte public contextul conflictului pe tema ordonanțelor de urgență și Președintele Klaus Iohannis refuză să semneze decretul de revocare din funcție.

Două nume grele, în cărți pentru locul lui Tudorel Toader

Potrivit surselor noastre, liderul PSD are deja în calcul două nume care ar putea să îi ia locul lui Tudorel Toader. Astfel, variantele lui Liviu Dragnea la Ministerul Justiției sunt: deputatul PSD Eugen Nicolicea (cunoscut drept un apropiat al șefului de la Kiseleff) și Nicuşor Halici, președinte al Comisiei juridice, de disciplină şi imunităţi din Camera Deputaților.

Remanierea lui Tudorel Toader ar putea fi decisă miercuri, în cadrul Comitetului Executiv al PSD.
Comitetul Executiv al PSD se va reuni de la ora 12.00, iar principala temă va fi remanierea guvernamentală, în condițiile în care Rovana Plumb deschide lista candidaților PSD la europarlamentare, ea fiind ministrul al Fondurilor Europene. Un alt membru al Cabinetului Dăncilă care este și candidat la alegerile pentru PE este mininistrul pentru românii de pretutindeni Natalia Intotero. De asemenea, surse social-democrate spun că ar urma să fie tranșată și situația lui Tudorel Toader, care ar fi vizat și el de remaniere.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *