Skip to content
Politică

Tudorel Toader, veste bună legată de penitenciare. Ce impact a avut recursul compensatoriu

bzi.ro

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a dat luni o veste bună legată de penitenciare – mai precis, de supraaglomerarea din închisori. Vedeți mai jos ce impact a avut recursul compensatoriu.

Guvernantul a declarat luni într-o conferință de presă de la Ministerul Justiției că până în prezent peste 1.200 de deţinuţi au ieşit din penitenciar prin aplicarea legii recursului compensatoriu, scrie Agerpres.

„Astăzi, când vorbim, avem 1.219 deţinuţi care au ieşit din penitenciar la termen prin aplicarea legii recursului compensatoriu. (…) 4.532 de deţinuţi care au fost liberaţi condiţionat”, a afirmat Toader.

În aceeași ordine de idei, Tudorel Toader a precizat că numărul deţinuţilor se află pe o curbă descendentă, cei care intră în detenţie fiind în prezent mai puţini decât cei care ies, relatează Agerpres.

Ministrul a adăugat că numărul deţinuţilor din România este de 22.884, în timp ce în sistemul penitenciar lucrează 12.795 de funcţionari publici cu statut special.

„Astăzi, când vorbim, avem în penitenciar un număr total de 22.884 de deţinuţi (…) şi tot astăzi, când vorbim, în sistemul penitenciar, Administraţia Naţională a Penitenciarelor, avem încadraţi un număr de 12.795 de funcţionari cu statut special (…). Ce este îmbucurător? Faptul că numărul deţinuţilor se află pe un trend, pe o direcţie descendentă. Numărul zilnic al celor care ies din penitenciare este mai mare decât numărul celor care intră în penitenciare”, a punctat ministrul.

Pe de altă parte, același Tudorel Taoder a subliniat că nu trebuie să aşteptăm ca problema din penitenciare să se rezolve în mod natural, prin reducerea numărului celor care ajung după gratii.

„De aceea am luat şi luăm în continuare măsuri. Din categoria măsurilor referitoare la infrastructură, ştiţi că avem două penitenciare care se află în proceduri de studiu de fezabilitate: penitenciarul de la Berceni (din Prahova) şi cel de la Unguriu (din Buzău). Fiecare penitenciar va fi cu câte o mie de locuri, fiecare penitenciar va fi nou construit şi fiecare din cele două penitenciare va fi la standarde europene moderne”, a explicat ministrul Justiţiei.

Tudorel Toader a mai anunţat că la Bucureşti va fi înfiinţată o şcoală de formare iniţială şi continuă a angajaţilor din penitenciare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *