Skip to content
Opinii & Analize

Tudose a apăsat butonul nuclear. Războiul celor 2 roze Iohannis vs PSD a început românește. Cu o trădare

Acum o lună de zile, vorbeam despre grupările politico-economice implicate în lupta pentru putere. Grupări evident ranforsate de serviciile de informații și oameni din justiție. Am așteptat să treacă primele zile de toamnă și nu am revenit cu un al doilea episod al analizei „armatelor” implicate în războiul pentru România. Intuiam că va începe prima mare bătălie, cea care va prefața încleșarea din 2019, de la alegerile prezidențiale.

Avem așadar un casus belli: Tudose a defectat așa cum era de așteptat, marcând începutul oficial al conflagrației (este un moment istoric simbolic).

Iată însă cum arată acum câmpul de bătălie: trei armate luptă pentru controlul puterii politice:

1. PSD / ALDE – Dragnea, o parte din baronii locali și o parte din mass media;
2. Iohannis – o parte din SRI – societatea civilă / o parte din mass media, părți din PNL și USR;
3. Ponta – Maior – gruparea Kovesi / Coldea asezonată cu grupul de generali demiși din SRI.

Prima grupare (PSD / ALDE – Dragnea) deține prin alegerile de anul trecut puterea politică legitimă, dar se află sub presiunea de a o ceda celorlalte două.

A doua grupare (Iohannis) controlează instituțional structurile de forță ale statului, pentru ca, prin intermediul lor, să poată acumula cat mai mult din putere și să poată răsturna, la momentul favorabil, guvernarea PSD.

Această grupare folosește segmentul civic (prin expresia protestelor de stradă), pe care îl instrumentează politic și îl folosește ca pârghie pentru dizlocarea guvernelor. Scopul politic al grupării din jurul președintelui este obținerea mandatului al doilea pentru acesta.

Miza reală a războiului amorsat acum de premierul Tudose nu este numai controlul Guvernului sau al PSD, ci și alegerile prezindențiale din 2019. Iohannis pare că le va câștiga. Tudose înțelege acest lucru și a trădat „preventiv” în schimbul rămânerii pe funcție, într-o coabitare cu președintele țării.

Gruparea Iohannis are la dispoziție, potențial, arma anihilării pe cale judiciară a adversarului politic PSD, în speță a lui Dragnea. Analiștii din „pădurea Băneasa” care au oferit consultanță și lui Băsescu știu că, într-o luptă politică și electorală directă, PSD-ul nu poate fi înfrânt de către forțele de dreapta – cel puțin nu la alegerile parlamentare. Pentru a învinge, gruparea Iohannis trebuie să urmeze pentru 2019 „strategia penală” sau cea emoțională, ca în 2014.

Paradoxal, gruparea Iohannis are pe termen scurt același obiectiv cu gruparea Ponta – Kovesi – Maior – Coldea, adică ciuruirea PSD prin eliminarea șefului de clan Dragnea.

În mod direct, gruparea Ponta – Kovesi – Maior – Coldea are următoarele ținte imediate: eliminarea lui Dragnea și preluarea PSD, cu tandemul Maior – Ponta la conducere, desemnarea lui Maior (convenabil pentru Iohannis) candidat al PSD pentru președinție.

Această grupare acționează prin vechea rețea a SRI din presă, parchete, curți și servicii. Generalii plecați din SRI sunt alocați proiectului. Putem să o numim Vechea Securitate (care nu este istoric ruptă de adevărată Securitate a lui Ceaușescu).

Se observă că, la momentul moțiunii de cenzură împotriva lui Grindeanu, grupările 2 și 3 au acționat împreună. SRI nu a intervenit „instituțional”, ci a fost prezent prin  reglajul fin al unor șefi din servicii. Gruparea Ponta – Maior – Kovesi – Coldea a acționat cu toate puterile. Aici a fost de fapt și greșeala strategică: supraexpunerea lui Ponta, devenit pentru o săptămână adevăratul premier, în locul lui Grindeanu.

A treia grupare, PSD / ALDE – Dragnea, prezintă fisuri interne (episoadele Grindeanu și acum Tudose sunt doar cele mai vizibile). Gruparea are însă o agendă politică clară, antiabuzuri, pentru modificarea legilor justiției, program economic asistențial. Chiar dacă acestea sunt condamnabile în ochii unei părți din opinia publică, măsurile sunt exact pe „sufletul” electoratul PSD, sau mai degrabă electoratul defunctului USL. Opinez că în decembrie 2016 alegerile au fost câștigate de fapt de „fantoma USL”, cel mai de succes proiect politic din ultimii 17 ani.

Gruparea lui Iohannis – societatea civilă / ONG-uri / servicii / instituții de forță – își ascunde legăturile. Aparent acționează haotic, dar numai aparent, pentru că este suficient să citești mesajele programatice de pe Facebook ale unor lideri de opinie ai grupării Iohannis, pentru a vedea cum se coordonează și se potențează reciproc, transmițând același tip de mesaj. Membrii ei nu-și recunosc parteneriatul politic (chiar dacă el e vizibil și măsurabil); ei s-au autodeclarat „societatea civilă îngrijorată”, fără ca nimeni să le conteste legitimitatea și reprezentativitatea. Structura aparent difuză a grupării Iohannis reprezintă un avantaj semnificativ în războiul cu PSD.

În mod pragmatic, Iohannis are nevoie de un PSD slăbit, incapabil să guverneze. Să nu uităm că victoria PSD din 2016 a fost și înfrângerea președintelui, prin relația sa directă cu Dacian Cioloș – vectorul campaniei PNL-USR. Iohannis, posesorul de facto al unui discurs gol de conținut, s-a reactivat și vorbește foarte corect despre promisiunile neonorate ale PSD din campanie, despre stabilitatea țării, despre scandalurile politice care afectează economia și așa lovită de măsuri iresponsabile.

Deși suntem doar la începutul războiului și pare greu de crezut, Liviu Dragnea lucrează la perspectiva unei candidaturi la președinție – chiar condamnat, dar cu posibilitatea reală de a-și răsturna situația penală prin CEDO și prin noile evoluții din dosare. Scăpat cumva printr-un miracol din chingile judiciare, Dragnea poate accelera dorința PSD de sânge și răzbunare împotriva „statului paralel” care le-a furat PSD-iștilor de trei ori funcția de președinte al republicii: episoadele Năstase, Geoană, Ponta (este o legendă extrem de populară în PSD, a faptului că au fost furați și vânați de grupări oculte de putere).

Dragnea are puterea politică și resursele pentru a umfla bucla electorală a frontului anti-Iohannis printr-o campanie de angajament teritorial masiv, cu scopul de a obține o victorie din primul tur (singura posibilitate ca un candidat PSD să câștige prezidențialele). 70 la sută dintre aleșii locali cu funcții importante sunt controlati de PSD-ALDE (mulți baroni PNL au pactizat deja în afaceri cu PSD). Marele front anti-Iohannis poate fi construit pentru Dragnea, poate pentru Tăriceanu sau pentru altă personalitate antisistem.

Pentru Iohannis, așadar, dispariția lui Dragnea este un obiectiv personal. Fără energia electorală (motivată de frica de pușcărie a lui Dragnea), candidatul Firea sau Tudose-Gigi Duru’ nu pot obține o victorie din primul tur. Să nu uităm că președintele Iohannis a candidat în 2014 cu o condamnare deasupra capului! Dacă nu câștiga președinția, ar fi fost executat în dosarul ANI, și-ar fi pierdut funcția de primar și evident pe cea de șef al PNL. S-ar fi reactivat în mod natural dosarul caselor retrocedate. Este o realitate factuală că în România cine pierde alegerile (sau puterea) riscă să intre la închisoare.

În episodul de luni, 16 octombrie, voi decripta strategia lui Tudose.

4 comentarii la “Tudose a apăsat butonul nuclear. Războiul celor 2 roze Iohannis vs PSD a început românește. Cu o trădare

  1. A treia cale prin care marele protector va reuși să ne pună pe chituci esti mata, nea Mânăstire, împreună cu postul lor TV, la care lucrezi si mata.
    Atentie dar când prezinți „marea tradare”.

  2. STAREA CONFLICTUALA din societatea romaneasca este ALIMENTATA de presa VIDEO ce invita seara de seara numai analisti politici si ec…parerologi care aduc reting si bani pt. ziaristii ce cred ca stiu ADEVARUL ABSOLUT, in detrimentul unei STABILITATI FRAGILE CE DA SATISFACTIE opozatilor cu a lor democratie originala de care se bucura TOTI dusmanii ROMANIEI ! Oare ce alegem , democratia parlamentara sau demacratia strazii, democratia majoritatii sau democratia unei minoritati?

  3. victoria psd-alde din 2016 a insemnat 3 milioane su ceva de voturi. scorul normal al psd + aliati. iar vectorul pnl-usr, adica ciolos nu prea vad ce vector a putut sa fie cat timp nu a vrut sa intre in campania electorala.
    daca s-ar putea castiga prezidentialele din primul tur de ce nu le-a castigat ponta? ca avea aceaiasi situatie precum dragnea in ceea ce priveste alesii locali. avea atuul usl-ului (era vazut ca cel care s-ar fi batut sa nu se rupa), avea atuul ca iohannis era sustinut de fostul pdl.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *