Skip to content
Politică

Tudose: Am ajuns să facem referendum pentru a vedea dacă un copil îi cumpără lui mă-sa, de 8 martie, ruj sau o spumă de bărbierit

agerpres.ro

Scandal în Parlament după ce proiectul de lege aparținând deputatului UDMR Kulcsár-Terza József-György privind autonomia teritorială a ținutului secuiesc a fost respins cu 218 voturi.

În acest context, iniţiatorul proiectului, deputatul UDMR Kulcsár-Terza József-György, a afirmat în plen că nu propune modificarea graniţelor, ci doar autonomie teritorială a ţinutului secuiesc în interiorul statului român.

„Secuii au luptat pentru apărarea creştinismului de partea lui Mihai Viteazul şi Ştefan cel Mare. Acele persoane şi instituţii care susţin că ţinutul secuiesc nu există sunt conduse din umbră sau sunt conduse de ură faţă de maghiari şi secui. Acestor persoane şi instituţii le transmit să pună mâna pe carte şi să înveţe istoria proprie. Comunitatea maghiară din România nu cere decât ceea ce li se cuvine tuturor naţiunilor europene. Europa sprijină autonomia, este cel mai important mesaj dat de comunitatea europeană după evenimentele din Catalonia. Nu dorim modificarea graniţelor, noi dorim doar autonomie teritorială a ţinutului secuiesc în interiorul statului român”, a declarat deputatul UDMR.

Fostul premier Mihai Tudose   luat cuvântul în cadrul dezbaterilor generale pe acest proiect și i-a acuzat pe cei de la UDMR că este „jenant” ceea ce fac, referindu-se la „discuțiile amiabile” invocate de aceștia.

Nu cred că ați reacționa foarte frumos, stimați colegi de la UDMR, dacă, începând de astăzi sau de mâine, o mulțime de colegi de-ai dumneavoastră din Parlament ar avea niște propuneri de discuție amiabilă de restrângere a unor drepturi pe care le aveți deja. Nu ne-am dori, Dumnezeule, dar să discutăm despre chestia aia amiabil fără patimă, fiindcă pe teme de genul ăsta am ajuns să facem un referendum să vedem dacă un copil de 8 martie îi ia lui maică-sa un ruj sau o spumă de bărbierit, tot așa, amiabil. E jenant ceea ce faceți, stimați colegi și e jenant și că noi acceptăm dialogul cu dvs. pe această temă”, a spus Mihai Tudose, potrivit Hotnews.ro

Amintim că inițiativa propune revenirea la organizarea adminstrativa pe scaune, un președinte, parlament și guvern propriu, iar limba maghiară recunoscută că limba oficială pe lângă română.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *