Skip to content
Politică

Tudose strânge legăturile cu premierul R.Moldova. Proiecte strategice pe agenda comună

Ghimpu.eu

Premierii României și Republicii Moldova, Mihai Tudose și Pavel Filip, au făcut vineri, 21 iulie, declarații la sediul Guvernului din Chișinău, după întâlnirea celor doi oficiali, desfășurată începând cu ora 10.00, conform agendei vizitei oficiale a lui Tudose în statul de peste Prut.

Pavel Filip, premierul Republicii Moldova:

Relația dintre țările noastre nu este o simplă relație între două state, nu este o relație între două state vecine, ci o relație de suflet, pentru că vorbim aceeași limbă, pentru că avem aceeași cultură, pentru că avem aceeași istorie. Am reușit să avem un dialog sincer, deschis și prietenos. (…) Țin să menționez că avem foarte multe proiecte comune pe care vrem să le continuăm împreună. Aș vrea să vă mulțumesc, domnule Tudose, pentru sprijinul pe care îl acordați Republicii Moldova. Atitudinea României față de Republica Moldova nu s-a schimbat niciodată. Această atitudine transpartinică ar trebui să fie preluată și de unele formațiuni și lideri politici de aici de la Chișinău. Am confirmat interesul nostru comun de a extinde și aprofunda cooperarea bilaterală în domeniul economic. Am vorbit și despre un proiect strategic pentru noi – construcția gazoductului Iași-Ungheni-Chișinău. Este vorba despre securitatea energetică a RM, ne vom mișca repede cu acest proiect, proiectul tehnic va fi gata în câteva săptămâni, noi ne-am propus până la sfârșitul anului 2018, sperăm până la sfârșitul anului 2018 să avem funcțional acest gazoduct. (…) Noi vom avea conexiune pe segmentul de înaltă tensiune Isaccea-Vulcănești – Vulcănești – Chișinău. (…) De asemenea am ținut să le mulțumesc colegilor din România pentru toate proiectele în derulare. (…) Mi-am adus toată gratitudinea pentru implementarea în Republica Moldova a SMURD, pentru renovarea muzeului de artă din Chișinău, oferirea anuală a burselor pentru 5000-5500 de tineri din Republica Moldova, de asemenea vorbesc despre infrastructură, despre podul de la Ungheni. (…) Lucrul cel mai important al acestei întâlniri este continuitatea angajamentelor noastre.

Mihai Tudose, premierul României: 

România înțelege să fie aproape și să susțină în continuare guvernul Republicii Moldova, ce spunea domnul prim-ministru, despre microbuze, despre siguranța cetățeanului, SMURD, în fapt tot ceea ce face România este pentru cetățean, pentru ridicarea nivelului de trai al cetățeanului. (…) În rest le-a enumerat colegul și prietenul meu pe toate până acum, inclusiv microbuzele, care nu sunt ”niște microbuze”, ci un gest făcut pentru copiii din Republica Moldova. (…) La Chișinău sunt acum 4 diplomați europeni români. (…) Este un efort de continuitate, de a ajuta să parcurgem cât mai repede drumul către UE pe care se află Republica Moldova, în rest, așa cum a spus dl prim-ministru suntem total angajați în efortul comun cu Moldova.

Cei doi oficiali au făcut declarațiile în direct la TVR1.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *