Skip to content
Politică

„Tudose ține capacul pe oală!” Zamfir intră la rupere: iar îl vrea pe Isărescu la comisie EXCLUSIV

wowbiz.ro

Senatorul PNL Daniel Zamfir a acordat miercuri o declarație pentru PSnews.ro, în care și-a expus prioritățile pentru sesiunea parlamentară care începe în luna ianuarie, în calitatea lui de președinte al Comisiei economice din Senat.

Cea mai importantă parte a declarației lui Zamfir s-a referit la o nouă chemare a lui Mugur Isărescu, pentru ca guvernatorul Băncii Naționale a României să fie audiat în Comisia economică. De data aceasta, nu mai este vorba despre dobânzile astronomice practicate de către instituțiile financiare nebancare (IFN), ca în luna septembrie, ci despre situația arenelor de tenis ale BNR.

CITIȚI ȘI: Daniel Zamfir, anunț exploziv în premieră: îl bagă-n ședință pe Isărescu pe tema IFN-urilor EXCLUSIV

În afară de cazul BNR, Daniel Zamfir a vorbit pentru PSnews.ro despre alte audieri: cea a conducerii ASF (cu privire la abuzurile semnalate de către populație în domeniul asigurărilor), cea a șefilor ANRM (în legătură cu numeroasele firme care NU au plătit redevențe), precum și luarea la întrebări a lui Sorin Grindeanu, actualul președinte al ANCOM (cu privire la taxa percepută de către companiile de telefonie mobilă la schimbarea abonamentului).

VEDEȚI ȘI: Zamfir a pus cătarea pe recuperatorii de credite. Grindeanu, botezul focului EXCLUSIV

„Activitățile la comisie încep la sfârșitul lunii ianuarie. Avem o strategie, pentru că urmează să avem o discuție cu cei din companiile de asigurări, că și acolo se pare că sunt lucuri de lămurit, sunt abuzuri. Ca atare, o să-i chemăm pe cei de la ASF. Lumea, în principal, e nemulțumită de serviciile de asigurări. Vreau să vedem despre ce e vorba acolo: felul în care se decontează serviciile – aici există o mare discrepanță între discuțiile când semnezi contractul de asigurări și așteptările pe care le ai. Până la urmă, trebuie să vedem cu ce te alegi în urma unei daune.

Vom continua chiar la începutul sesiunii parlamentare cu ANRM-ul (fiindcă am solicitat lista cu companiile alea care n-au plătit niciodată niciun leu redevență). Și bineînțeles: i-am trimis interpelare și scrisoare lui Tudose, să rezolve chestiunea cu Parcul Progresul (unde sunt arenele de tenis ale BNR – n.r.).

Acum, la sfârșitul lui ianuarie, vine Grindeanu de la ANCOM, pentru că i-am dat termen două luni de zile să rezolve chestiunea aia cu abuzurile companiilor de telefonie mobilă la schimbarea de abonament. E o taxă pe care noi o considerăm abuzivă; și nu numai noi: au fost instanțe în România care au declarat-o clauză abuzivă. Ca atare, i-am cerut lui Grindeanu să stea de vorbă cu companiile de telefonie și să scoată această taxă. Asta cu Grindeanu chiar e bătută în cuie și am stabilit că va avea loc (audierea – n.r.) în ultima săptămână a lunii ianuarie”, a afirmat PNL-istul pentru început.

Partea cea mai vastă a declarației senatorului de Brașov s-a referit la cazul BNR. Cu această ocazie, Daniel Zamfir a precizat că așteaptă un răspuns oficial de la premierul Mihai Tudose. În cazul în care prim-ministrul îi va ignora solicitarea, liberalul a subliniat că îl va convoca la comisie pe însuși Mugur Isărescu. Cu această ocazie, Zamfir a amintit că în 1992 – când Arenele BNR au trecut de la Ministerul Tineretului și Sportului la Banca Națională a României – Florin Georgescu (actual prim-viceguvernator al băncii centrale) era secretar de stat în Ministerul de Finanțe.

În același context, Daniel Zamfir a expus istoria Arenelor BNR atât din punct de vedee politic, cât și prin prisma îndelungatului proces pe cae banca centrală l-a avut la ICCJ.

Iată precizările integrale ale senatorului liberal:

„La sfârșitul anului, i-am trimis lui Tudose o scrisoare oficială în legătură cu situația complexului sportiv, unde i-am semnalat ilegalități pe care le-a făcut Banca Națională. Și i-am cerut ca, în termenul legal de o lună de zile (de-aia am făcut și interpelare), să rezolve situația. Și vreau să știu: dacă într-o lună de zile Tudose nu rezolvă problema (ci continuă să acopere abuzurile lui Isărescu & compania), în prima săptămână a lunii februarie Isărescu va fi chemat la comisie, fără doar și poate, pentru că el a semnat acel contract. Și culmea: Ministerul Finanțelor, la vremea aia (în 1992), a declarat contractul ilegal. Ministerul Finanțelor a făcut un control, prin care a constatat că acel protocol – prin care trecea Complexul Sportiv Progresul de la Ministerul Tineretului la Banca Națională – este ilegal, întrucât acel transfer de proprietare n-a fost urmat de o hotărâre de Guvern. Cine era secretar de stat în Ministerul Finanțelor la vremea aia? Florin Georgescu, care azi e prim-viceguvernator BNR.

Or, e clar că, în momentul ăsta, Tudose – deși se zbârlește el așa, din când în când, la Banca Națională – aici de luni de zile ține capacul pe oală. Și eu i-am dat termen oficial, legal, 30 de zile, să rezolve această problemă. Noi 100% îl vom chema pe Isărescu la comisie – în prima săptămână a lunii februarie. Dar îi fac hârtie de-acuma – să aibă timp o lună de zile, să știe ce-l așteaptă.

BNR, din anul 1992 (de când Ministerul de Finanțe a zis că e ilegal contractul), ei din momentul ăla au ascuns protocolul. N-a mai existat – nu l-au mai invocat niciodată! Și ce au făcut? Au luat-o pe alte căi: s-au dus la primărie, să le dea teren; primăria le-a respins cererea; s-au dus în instanță și s-au judecat până în 2014, când Înalta Curte le-a respins definitiv și irevocabil solicitarea! Motivația a fost extrem de clară: nu poate statul să retrocedeze la stat. Banca Națională a fost etatizată încă din 1946, de pe vremea Regelui Mihai – și anume: tot ce era în proprietatea Băncii Naționale a trecut în proprietatea statului român. Deci stat român la stat român ce să-și retrocedeze? Ei (cei de la BNR – n.r.) zic că e proprietatea lor. Nimic mai fals; este a statului român, nu este a lor!

Deci asta a fost: trecerea s-a făcut cu încălcarea legii, dar n-au urmat consecințe, pentru că asta e: în România se încalcă legea, dar consecințele… asta e! Dar acum Tudose are toate hârtiile pe masă. Vreau să văd și eu cum au intabulat, pentru că este caz unic în România: se intabulează niște suprafețe de teren fără să dovedești proprietatea. Proprietatea în România după 1989 trebuie reconfirmată: fie printr-un act de retrocedare emis de o instituție a statului (primărie sau altceva), fie printr-un ordin al prefecturii, astfel încât să probezi continuitatea proprietății. Or, acele terenuri care fac obiectul discuției noastre n-au fost niciodată reconfirmate: nici printr-un ordin al prefecturii, nici printr-un act de retrocedare. S-a încercat retrocedarea lor, dar ICCJ și Primăria Capitalei au respins-o. Ca atare, oamenii s-au dus prin spate, ilegal (din punctul meu de vedere), la Oficiul de Cadastru, și au intabulat acele suprafețe de terenuri cu niște acte din ’46 – ceea ce nu s-a mai făcut în România! În 1946, ei au cumpărat acele terenuri printr-un schimb cu o societate…

Banca Națională înainte de ’46 era «Banca Națională SA» (adică era o societate pe acțiuni). A venit Regele Mihai și a naționalizat-o, practic (termenul era «etatizare») – a trecut-o în proprietatea statului român. Asta a fost în 1946. Dup-aia, au venit comuniștii și i-au schimbat denumiea din «Banca Națională a României» în «Banca Națională a Republicii Populare Romîne, Bancă de Stat». Și au spus clar că patrimoniul fostei Bănci Naționale SA trece în proprietatea statului român. Deci nu este o instituție care are patrimoniu separat de cel al statului român; este a statului român – punct! Or, acele proprietăți dinainte de etatizare ăștia au venit și au zis: «Știți, erau ale noastre». Bă, băieți, au fost de două ori trecute în proprietatea statului – cum le invocați voi? De-aia le-au și respins cererea atât instanța, cât și primăria.

De-aia vreau să-l văd pe Tudose acum (care are Oficiul de Cadastru în subordine): să vedem actele de acolo, să vedem cum au reușit ei să intabuleze. Dacă nu rezolvă până atunci Tudose problema, atunci îl chem (la Comisia economică – n.r.) pe Isărescu în persoană. Nu mai aștept să vină Florin Georgescu sau nu știu ce băieți de pe la Banca Națională. El (Isărescu – n.r.) a semnat actul, el să răspundă!”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *