Skip to content
Opinii & Analize

„Tulburel” de România. Cum am ajuns turnătorii și șpăgarii proști ai Europei

Câte speranțe ne-am pus în acel noiembrie 2014! La fel in 2004. Au trecut aproape trei ani și băltim într-o Românie călduță – nici așa, nici așa… E „tulburel” în România și, dacă am avea curiozitatea să-i întrebăm mai des pe români, ne-ar spune la fel: că „nu știu, de fapt, înspre ce ne îndreptăm, ce facem ca popor, ce proiect avem ca țară”. Băltim în derivă, în timp ce Europa se dezmembrează. Colonizați deja economic, vom juca un rol politic marginal în viitor. Dar vom susține economiile Germaniei și Franței prin produsele pe care le cumpărăm de acolo. Banii îi împrumutăm de la băncile lor sau, în câteva luni de zile, de la FMI. Am fost de la bun început o piață de desfacere cu 20 de milioane de papagali gata să înghită grăunțele. De foame, peste 4 milioane de români au luat calea exilului economic – mulți dintre ei brațe de muncă ieftine și docile.

DNA a belit cam toți liderii politici (mare parte dintre ei cu vinovății reale, alții cu dosare fabricate în mod penibil). Ca să continuăm belitul, am primit MCV. „Belitul DNA” garantează circ la televizor și lipsa unei strategii de țară care să ne salveze din rahatul în care ne adâncim încet, dar sigur. Vă garantez că cel puțin Bulgaria, Ungaria și Italia sunt de două ori mai corupte. În Bulgaria, crima organizată conduce de facto Curtea Supremă de Justiție, iar toți liderii importanți sunt păpușile Moscovei. Kovesi merge să le dea lecții de anticorupție, bulgarii râd și învață tehnicile de belit, tocmai pentru a le pune în slujba reglărilor de conturi politico-mafiote. La București, de 3 ani pute la fel: a reglaj mafiot la nivel înalt.

În locul penalilor, vom primi „conservele tehnocrate bruxelleze”, mutanții birocrației europene care vor fi puși să păzească și să protejeze ce au furat nemții, francezii și austriecii de pe Dâmbovița („decât” distribuția de energie, băncile comerciale, distribuția de carburanți, rezervele de petrol). Fiecare mare privatizare strategică din ultimii 10 ani a fost un act eminamente de trafic de influență la nivel înalt. Dacă aș fi în locul lui Năstase, DIP, Tăriceanu, Șereș etc., m-aș duce și m-aș autodenunța. DNA nu va face dosare corporațiilor, dar măcar ar rămâne scris pentru istorie cum ne-am vândut economia în numele interesului european, euro-atlantic și național, chipurile… EADS, probleme, mă?

O senzație de neputință, amestecată cu scârbă, plictiseală și îngrijorare. PSD și ALDE se chinuie să guverneze la peste 60 la sută din Parlament (situație unică în Europa), spațiul public e invadat de dezbaterea privind cătușele, economic gâfâim incert. Liiiceanu urlă că e corupție, dar sunt sigur că, de la înălțimea milioanelor de euro avere, îl jenează alte lucruri. Dacă te plictisești, tataie, intră în politică, ia puterea! Ne vom distra atunci pe cinste!

Importăm mâncare de 6 miliarde de euro, exportăm forță de munca și produse cu valoarea mică (tot un fel de export mascat al forței de muncă ieftină). Peste toate domnește un scepticism mioritic, o lipsă de entuziasm vecin cu o criză. FMI bate la ușă, consumul pe credit încălzește economia, proștii de la ANAF nu colectează bani.

Revin obsesiv la imaginea tulbure, în care nu știm cine conduce de fapt România (Serviciile, Penalii din Parlament, DNA și / sau Iohannis), înspre ce mergem și mai ales de ce. Metafora zilelor acestea este „tulburelul” românesc, care nu este nici vin adevărat, dar nici chiar poșircă veritabilă.

Nu avem voce în Europa, suntem disprețuiți fără să știm măcar motivele reale. Zilele trecute, ne-am pus poalele în cap la Bruxelles. A fost un spectacol demn de Budai-Deleanu. De câțiva ani, vreo 2-3, nu mai vedem nici măcar șantierele proiectelor publice de infrastructură lăsate de izbeliște, semn că politicienii au mai pus de o afacere. Frica de pușcărie paralizează investițiile. Iar în momentul acesta, chiar și dacă am mai vrea să ne construim drumurile sau să introducem canalizarea la sate, Europa nu mai are bani. Ce era de făcut putea fi făcut între 2008 și 2014. Cum au reușit grecii, ungurii și polonezii. Am rămas din nou și cu banii luați, și… folosiți. De-a valma, vinovații potențiali sunt toți cei care au făcut parte din elita ultimilor 10 ani: miniștri, șefi de partide, securiști de tip nou de la SRI și SIE, statul de „de drepți”, toți acești buni români care ne-au nenorocit.

Apatia românilor din zilele aceastea e mai periculoasă decât agitația din timpul crizei economice a anilor 2009-2011. În societate, e o senzație de secătuire și oboseală fără precedent. Îl privești pe președintele Republicii în conferințe de presă și observi un personaj abulic, repetând obosit aceleași platitudini: despre Europa, despre Justiție, DNA etc, despre toate și nimic. Nu rămâne în urma lui nimic memorabil. Pe fața celor de la putere se citește, în schimb, frica, frica paralizantă de pușcărie. E clar că nu vor face nimic, chiar dacă au câștigat alegerile. Puse cap la cap, apatia noastră, plictiseala lui Iohannis și frica de pușcărie a PSD a născut în fiecare dintre noi lipsa de speranță. Prietena cea mai bună a resemnării și a eșecului.

PS: vestea bună a zilei vine de la „păcăliciul de serviciu” al SUA în România. Ambasadorul Klemm spune că DNA este un model. Luați-l atunci, băieți, acasă la voi, să îl ancheteze pe Trump și finanțarea campaniei electorale via Moscova! Propun arest preventiv 30 de zile, apoi la domiciliu, dar nu la Trump Tower.

8 comentarii la “„Tulburel” de România. Cum am ajuns turnătorii și șpăgarii proști ai Europei

  1. Felicitari pentru articol si pentru emisiunile TV pe care le urmaresc cu mare interes. Cred ca nu este inca prea tarziu pentru romani sa-si dea seama ce teapa au luat data cu intrarea in UE devenind sclavi pe piata muncii si piata de desfacere pentru tarile fondatoare ale UE. Avind in vedere bogatia resurselor si umane de care dispune Romania, cred ca ar putea deveni o putere regionala. Dar ne trebuie conducatori capabili si curajosi care sa aiba o politica asemanatoare cu cea a Poloniei si Ungariei. Toate companiile strategice pot fi nationalizate asa cum a facut Victor Orban in Ungaria. Daca se vor face investitii masive in Agricultura, Infrastuctura si Energie, Romania poate deveni o tara f atragatoare pentru investitori si pentru turisti. In acelasi timp romanii plecati din tara s-ar reintoarce cu agoniseala de bani si cu priceperea de antreprenori si de meseriasi capatate in afara tarii.

  2. Sunteti un om destept, dar faceti pe prostul. Permiteti-mi sa va explic de ce.

    Cica „apatia noastră, plictiseala lui Iohannis și frica de pușcărie a PSD” sunt problemele tarii.
    Doar ca apatia nu exista (proteste record, politica este cel mai discutat subiect la TV) iar frica de puscarie e ceea ce ne mentine, in general, (cat de cat) corecti. Doar plictiseala lui Johannis mai ramane. Dar este ea adevarata problema a Romaniei? Sau, dupa cum spuneti chiar dvs., problema e ca „fiecare mare privatizare strategică din ultimii 10 ani a fost un act eminamente de trafic de influență la nivel înalt”, ca „ne-am vândut economia în numele interesului european” si ca „importăm mâncare de 6 miliarde de euro, exportăm forță de munca și produse cu valoarea mică”. Pai ce, daca nu lipsa fricii de puscarie, ne-a adus aici, domnule Manastire? Cand s-au produs, donmule Manastire, evenimentele pe care le-ati identificat in mod corect? In ultimii 2-3 ani, sau in ultimii 20-30?

    Daca vreti sa fiti critic si corect, fiti cu toti, pana la capat, nu doar cu cine va supara.

  3. Manastire esti de partea penalilor, te afli printre ei? Sau sefii tai au emotii, voi penalii doriti ca Romania sa fie a voastra. Voi sa furati si sa nu faceti nimic, doar contracte false , sa nu platiti impozite la stat si sa acaparati banii europeni si banii nostri .Sa iti fie rusine ca incurajezi escrocheria si nemunca, cine se inbogateste prin munca cinstita in asa timp scurt?. Toti tractoristii au ajuns miliardari furand. Astept sa fiti controlati pentru a se vedea cum ati acaparat averiile.

  4. In cazul meu au fost implicate toate serviciile si toate masoneriile. Deci cine se lupta cu cine, domnule Manastire, cand toti se tin unii de altii ca cacareaza de caine?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *